Nyheter

Vil ha svar fra UDI

Asylsøkerne på Teisen akuttovernatting i Oslo demonstrerer for å få barna sine på skolen. – Vi lever i konstant usikkerhet, sier syriske Mohammad Hassan Al Ali.

Av Hanad Ali og Nina Johnsrud

Sammen med rundt 50 andre flyktninger demonstrerer han utenfor Teisen akuttovernatting i protest.

Lørdag ble han og 230 asylsøkere, 44 av dem barn, overført fra Oslofjord Convention Center i Stokke i Vestfold til beskjedne Frelsesarmeens akuttmottak på Teisen i Oslo – en gammel og nedlagt videregående skole.

Mange av asylsøkerne har vært i Norge i tre måneder allerede. De har nå fått beskjed om at de skal tilbringe tre nye måneder på Teisen. Selv om barna deres har rett til skolegang på nærskolen fra dag én, får de fremdeles ikke skoletilbud.

LES OGSÅ: UDI bryter opplæringsloven

Norskundervisning

– Vi får ingen informasjon fra Utlendingsdirektoratet (UDI) om noe som helst. Vi vet ikke hvor vi skal eller når vi blir flyttet til vanlig mottak. Vi har ingenting å gjøre, annet enn å spise og sove. Og viktigst: Barna våre får ikke begynne på skolen, sier Al Ali.

– Vi har ikke spist i dag, og vi kommer ikke til å gjøre det før vi får svar, sier han.

– Jeg har ikke fått informasjon fra UDI om at barna har rett til å gå på skole. Nærskolen her er Bryn skole, sier Eirik Sandstø, daglig leder på Teisen akuttovernatting.

Fahad Abby har tilbudt seg å lære asylsøkerne på Teisen norsk. Han har også tidligere undervist asylsøkere mens de ventet på registrering hos politiet.

– Menneskene her har opplevd krig. Hvis de ikke gjør noe som helst i månedsvis i dette ingenmannslandet, er det lett å bli deprimert og tenke på alt det vonde helst vil glemme. De blir i alle fall ikke integrert av å være inne på mottak, sier Abby.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sprengt hos UDI

Også Eirik Sandstø savner informasjon fra UDI, og opplever at kapasiteten der er helt sprengt.

– Vi som jobber her blir stående veldig mellom UDI og asylsøkerne. De ønsker å bli flyttet til permanente mottak, å få bedre informasjon, bedre mat, sigaretter og penger, sier han.

For så lenge asylsøkerne bor på akuttovernatting med utdeling av mat, får de absolutt ingen penger, men er «låst» til å være på mottaket. Med 230 asylsøkere på samme sted, fører det unektelig til en del knuffing og krangling.

– Det var mye konflikter mellom asylgruppene som kom fra Stokke. De asylsøkerne som kom lørdag er tydelig mer lei enn de vi har hatt før, sier Sandstø.

– UDI vil prioritere å flytte familier med barn i skolepliktig alder til vanlige mottak, for å få barna raskt inn i skolen. Med rundt 12.000 asylsøkere boende i forskjellige akuttinnkvarteringer, tar det dessverre en del tid å få disse plassert i vanlige mottak, sier presserådgiver John Olav Kroken til Dagsavisen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: