Nyheter

Har inngått Deichman-kontrakt

Men Deichman er i det blå fram til neste uke.

Etter lekkasjeskandale, oppvask i bystyrets finanskomité med slakt av byggeledelsen, en entreprenørkontrakt som ble sagt opp, og en antatt kostnadssprekk på opp mot en halv milliard kroner, har 2015 ikke vært et godt år i byggeprosjektet nytt hovedbibliotek. I forrige uke ble det klart at Oslos nye byråd trenger mer tid for å behandle budsjettsprekken, og ifølge Dagbladet vil byrådet legge fram en tilleggsinnstilling neste uke. Det vil først da bli klart hvorvidt skandaleprosjektet blir fullført, og med hvilken ramme og innretning.

Men det merkes lite til den politiske turbulensen i byggegropa, kan Kultur- og idrettsbyggs direktør, Eli Grimsby, fortelle.

LES OGSÅ: Bryter kontrakten i Bjørvika

Kontrakt

Mandag inngikk KID en kontrakt med AF Gruppen, opplyser KID til Dagsavisen. Ifølge nettstedet Bygg.no skal denne kontrakten ha en verdi på 30 millioner kroner, og den innebærer en ferdigstillelse av byggegropen, som har stått urørt siden KID sa opp kontrakten med Atlant Entreprenør i høst.

– AF har, så vidt jeg har forstått, aktivitet på byggeplass denne uka, og full produksjon fra uka av, sier Grimsby til Dagsavisen. Hun ønsker imidlertid ikke å kommentere noe mer rundt den politiske situasjonen.

– Byrådet vil komme tilbake til saken før bystyrets behandling av budsjettet for 2016 i en tilleggsinnstilling 2. Inntil den foreligger er det ikke naturlig å kommentere saken ytterligere.

Kostnadssprekk

Det var Aftenposten som i forrige uke skrev at prosjektet kan bli stoppet. Som Dagsavisen tidligere har skrevet ble kostnadssprekken presentert av tidligere kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) som en sprekk på 382 millioner kroner, men i realiteten vil sprekken bli langt større, da Kulturetaten har slått alarm om kuttene som har vært foretatt i inventaret.

Som Dagsavisen skrev 15. oktober, vil budsjettsprekken for hele byggeprosjektet bli på over 400 millioner kroner dersom biblioteket skal stå ferdig i tilfredsstillende stand.

Overfor Dagbladet onsdag anslo byrådsleder Raymond Johansen en sprekk på opp mot 500 millioner kroner, som var kostnadssprekken som Holte Consulting varslet om som et «verste scenario» før sommeren.

Å stoppe prosjektet, ville for et halvt år siden kostet mellom 600 og 700 millioner kroner, men det anslås at dette beløpet har vokst betydelig siden Hallstein Bjercke ba om den informasjonen.

LES OGSÅ: La til side sterke advarsler

Reaksjoner

Nå mobiliserer bibliotek-Norge, blant annet gjennom Norsk bibliotekforening, mot en stopp av prosjektet.

– Arbeiderpartiet har hele tida vært for å få på plass et hovedbibliotek i Oslo, men det byggeprosjektet vi nå har overtatt, har blitt dyrere enn det bystyret vedtok. Vi må derfor gå nøyere inn i tallene for å undersøke om dette er verdt å bruke så mange penger på, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) til Dagbladet.

Spørsmålet er hva de eventuelt kan kutte av kostnader. Allerede har kjelleretasjen U2 blitt kuttet vekk fra prosjektet.

Les også: