Kultur

Advarer mot kutt i biblioteket

Folks opplevelse av det nye hovedbiblioteket vil bli «vesentlig fattigere» hvis ikke kuttene i prosjektet reverseres. Det betyr at budsjettsprekken kan bli større enn det kulturbyråden orienterte om i forrige uke.

Bilde 1 av 3

Dette er blant konklusjonene i rapporten fra konsulentene i Concreto, som har evaluert byggingen av nytt hovedbibliotek og nytt Munch-museum. Forrige onsdag orienterte kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) medlemmene av finanskomiteen i Oslo bystyre om deler av rapporten, blant annet at budsjettsprekken i byggingen av nytt hovedbibliotek vil bli på 382 millioner kroner.

Men det er kun deler av bildet som tegnes i Concretos rapport, som Dagsavisen nå har fått innsyn i:

Siden 2011 har det nemlig vært kutt i bibliotekets inventar for å holde kostnadene nede. Blant annet har man bestemt å la være å innrede den planlagte kinosalen. Kuttene i inventaret vil ha store konsekvenser for hvordan sluttresultatet vil bli når biblioteket står ferdig i desember 2019, mener Concreto.

Slik budsjettet ser ut nå, er det satt av midler til et inventar som er på nivå med et gjennomsnittlig kontorbygg. Med den rammen som er nå, vil ikke biblioteket inneha de ønskede funksjonene, og det vil ved åpningen av bygget være rom som er tomme og avstengte. «Brukeropplevelsen må ventes å bli vesentlig fattigere», hevdes det.

Til vurdering

Sjef for Deichmanske i Oslo, Kristin Danielsen, ønsker ikke å kommentere rapportens anbefalinger. Hun henviser til byrådsavdeling for kultur og næring.

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) ønsker heller ikke å kommentere Concretos anbefalinger utover at rapporten nå er til vurdering, og at den vil bli behandlet i forbindelse med byrådets tilleggsinnstilling til budsjett.

Endre ambisjoner

Concretos konklusjon er at bystyret enten må øke rammene for inventar i biblioteket, eller senke ambisjonene for hva biblioteket skal være. Dersom de bestemmer seg for å øke rammene med det som trengs for et nøkternt, men tilfredsstillende nivå for inventar, vil budsjettsprekken for hele byggeprosjektet bli på over 400 millioner kroner, noe som er høyere enn byrådet orienterte om i forrige uke.

Kommunen har regnet med at et nytt hovedbibliotek skal kunne ta imot mellom 5 og 7.000 besøkende hver dag. Det utgjør to millioner besøkende årlig, og er tre ganger så mange som i dagens hovedbibliotek.

Dersom politikerne likevel ønsker å kutte i rammen til inventar, anbefaler Concreto kutt som: Reduksjon av møbler og hyller til medier, forenkle rom og redusere antall arbeidsplasser med 30 prosent. Men det spørs hva som skjer når et nytt byråd skal ta over styringen av prosjektet.

I forbindelse med høringen i bystyrets finanskomité før sommeren kom det fram at Kulturetaten flere ganger har advart mot å kutte i bibliotekets inventar. Det har også bystyrepartiene Ap, SV og Rødt gjort da byrådet redegjorde for kostnadskutt i januar. De tre partiene advarte da mot å foreta kutt som reduserer publikumstilbudet. SV og Rødt uttrykte at kuttene «er uttrykk for dårlig planlegging og manglende ønske om å satse på biblioteket».

Dagsavisen har forsøkt å innhente kommentarer fra representanter for Ap og SV, men har ikke lykkes.

Forsinkelser

Da det i april ble kjent at byggeprosjektet var i en alvorlig situasjon, håpet kulturbyråden at bygget likevel kunne ferdigstilles i 2018. Concreto mener det ikke vil være mulig å få bygget ferdig før slutten av 2019. Og enda er det usikkert hvor mye forsinkelser det vil bli, da det nå er full stans i byggingen etter at Kultur- og idrettsbygg hevet kontrakten med entreprenøren Atlant.

Mer fra Dagsavisen