Nyheter

Ny prislapp: 3,1 milliard kroner

Situasjonen for nytt hovedbibliotek i Bjørvika er alvorlig, viser ekstern evaluering. Forventet åpning er først i 2019, tre år etter planen. Nå skal også Munch-bygging granskes.

- Jeg synes dette er alvorlig og leit, men vi skal bygge et fantastisk nytt hovedbibliotek i Oslo, sier kulturbyråd Hallstein Bjercke (V).

Vannlekkasjer og problemer med grunnarbeidet har ført til betydelige forsinkelser i byggingen av det nye hovedbiblioteket i Bjørvika, som etter planen skulle stått ferdig neste år. Etter omfattende vannlekkasjer satt byrådet i gang en ekstern gjennomgang av prosjektet, og i dag ble innholdet i rapporten fra Holte Consulting oversendt Oslo bystyre.

Og innholdet i rapporten er alvorlig: Dersom man ikke klarer å spare ytterligere vil prislappen på det nye biblioteket stige til 3,156 milliarder kroner, noe som er en halv milliard mer enn den brutto kostnadsrammen for prosjektet da det ble vedtatt i 2013.

Les også: Slik skal de spare i hovedbiblioteket

Les også: Klar til å stoppe nytt bibliotek «når som helst»

Ny ledelse

Kulturbyggene i Bjørvika, som har vært organisert som en egen etat blir innlemmet under etaten Kultur- og idrettsbygg, for å styrke oppfølgingen av prosjektet. Leder for etaten er tidligere leder for Oslo2022, Eli Grimsby.

Hennes etat skal nå foreta en «kritisk evaluering av prosjektets ledelse, organisering, anskaffelsesstrategi og entrepriseoppdeling», skriver kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) i sin redegjørelse til bystyret.

Overfor Dagsavisen innrømmer Bjercke at dette grepet tas på grunn av at byggeledelsen ikke har vært tilfredsstillende.

- Derfor styrker vi administrasjonen og prosjektledelsen, slik rapporten sier det er nødvendig å gjøre, sier han.

Svært forundret

-  Egentlig sier byrådet her selv at de har hatt et for svakt prosjektmiljø og for svak økonomistyring. Dette er et meget stort prosjekt som de har gått inn i uten forvissing om at det finnes tilstrekkelig kompetanse. Det er jeg svært forundret over. Nå må vi kreve at rapporten fra Holte Consulting blir frigitt til bystyret i sin helhet, sier Aps byrådslederkandidat i Oslo, Raymond Johansen til Dagsavisen.

Han forteller at Ap skal følge nøye med i prosessen videre, også når byggingen av Munch-museet skal evalueres.

- Byrådets merittliste når det gjelder overskridelser er ganske omfattende, både med Holmenkollen og nå Deichmanske, sier han.

Problemprosjekt

Siden før første spadestikk har problemene i Bjørvika fått mye oppmerksomhet:

  • I mai i fjor kom første varsel om forsinkelse grunnet problemer med entreprisen for grunnarbeid og råbygg. Da ble ferdigstillelse satt til 1. halvår 2018.
  • I oktober i fjor kom nok en utsettelse grunnet vannlekkasjer i byggegropa. Byggeslutt ble da estimert til slutten av 2018, og man beregnet at lekkasjene ville koste 120 millioner kroner å fikse.

Oslo kommune har forsøkt å finne steder de kunne kutte kostnader, og la for noen måneder siden fram en byrådssak der de la opp til kutt for 39 millioner kroner. Det fikk Frps gruppeleder Carl I. Hagen til å reagere sterkt, og han foreslo å skrinlegge prosjektet:

- Jeg mener vi alltid kan endre innholdet i et bygg som ennå ikke er bygget. Nå har de bare gravd et hull som det renner vann inn i, sa han i januar.

At den nye ledelsen nå skal forsøke å få ned kostnadene, handler ikke nødvendigvis om å finne nye kutt, forklarer Bjercke.

– Det handler om anbudsstrategi, kostnader og risiko. Vi ber om samme gjennomgang for Munch-museet som den vi har hatt nå. Hva det vil bety, er det for tidlig å si, sier han.

– Men dette kan leses som en kritikk av hele styringen av Kulturbyggene i Bjørvika?

– Det er derfor vi gjør de endringene vi gjør nå, sier Bjercke.

Les også:

Mer fra Dagsavisen