Nyheter

Dette vet vi at byrådet vil bruke penger på

Det rødgrønne byrådet har allerede gitt noen smakebiter på endringer i oslobudsjettet. Klokken 12 i dag får vi fasiten.

Grønne tiltak

Miljøpartiet De Grønnes to byråder vil gjøre oslofolk til bønder i byen og har gravd opp penger til blomster, matdyrking og et nytt byøkologisk senter.

5 millioner kroner ekstra til utvikling av torg og møteplasser, slik at potten totalt blir 20 millioner kroner. Det meste av ekstramidlene til utvikling av torg og møteplasser, kan havne innenfor Ring 1.

1,5 millioner til å utrede et senter for byøkologisk innovasjon.

1 million til en tilskuddsordning for urban dyrking.

Alt dette skal bidra til å gjøre Oslos innbyggere til framtidsrettede «bønder i byen», håper byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen (MDG) og byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

Hva vil et byøkologisk senter informere om?

Det byøkologiske senteret skal bli et sted hvor byens innbyggere skal finne inspirasjon og få informasjon om hva som kan utvikle byen i et klima- og miljøperspektiv.

– For eksempel om det å dyrke mat selv, noe vi ser en økende interesse for, men også om energieffektivitet og sånne ting som skaper den klimavennlige byen, sa Hanna E. Marcussen til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Kultur

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen har funnet millioner og drysser de over Litteraturhuset og Popsenteret.

Popsenteret får 3 millioner av Ap-byråden, som Dagsavisen meldte onsdag.

Litteraturhuset får 3,5 millioner kroner i neste års Oslo-budsjett. De søkte om 3,75 millioner. Forrige byråds budsjett inneholdt et kutt i støtten til Litteraturhuset på 47 prosent av driftsstøtten.

–  Vi har også fått et signal om at vi er på vei mot en mer langsiktig og forutsigbar støtte, noe som hjelper veldig når vi skal planlegge videre, har leder Andreas Wiese uttalt til Dagsavisen.

Osloelevene vil også få utvidet museumstilbudet sitt, som Dagsavisen skrev om denne uka. Byrådet vil innføre gratis inngang for skoleelever både ved Popsenteret og Vigelandsmuseet. Munchmuseet har allerede dette.

– Dermed har alle Oslo kommunes museer gratis inngang for barn. Dette er et stort løft som jeg håper skolene vil bruke, sier Rina Mariann Hansen.

Utdanning

Flere lærere: Neste høst setter byrådet inn 35 nye lærere fordelt på seks barneskoler. Tiltaket er en del av en plan om 200 nye lærere i Osloskolen de neste fire årene, melder NRK Østlandssendingen. Skolene får fem lærere hver som de kan bruke der det trengs fra 1.–4. trinn. En gruppe på fem lærere, som er eksperter på opplæring i norsk og matte på 1. og 2. trinn, skal fungere som et veilederteam for lærerne på skolene.

Gratis AKS: Utdanningsbyråden har også fulgt opp SVs løfte om å utvide tilbudet om gratis AKS. Tellevik Dahl har satt av 16,4 millioner kroner til å gi 1.900 førsteklassinger i bydelene Alna, Stovner, Grorud og Søndre Nordstrand fire timer gratis kjernetid i AKS fra skolestart neste år.

I 2017 bevilges drøye 36 millioner kroner. Da vil alle førsteklassinger i bydelene Gamle Oslo, Grünerløkka, Sagene og Bjerke få gratis halvdagsplass, mens bydelene som allerede har det, utvider tilbudet til også å omfatte andreklassingene. Mange av bydelene det nå satses på har en dekningsgrad i AKS på mellom 60 og 70 prosent av elevene, mens snittet for hele Oslo er 86 prosent deltakelse.

Det samme vil bli gjort i 2018 og 2019. Til slutt vil nesten halvparten av byens 6–9-åringer være omfattet.

Helse

Helsebyråd Inga Marte Thorkildsens budsjettlekkasje viser 10 millioner ekstra til helsesøstere for å kunne følge opp de minste barna bedre, skriver Osloby.

Mer fra Dagsavisen