Nyheter

Ung og lovende forfatter på TV

I NRK-serien «Unge lovende» spiller hun en forfatter i startgropa. Utenfor skjermen er Gine Cornelia Pedersen allerede en prisvinnende toboksforfatter.

Bilde 1 av 2

– Av og til kan det kanskje være litt ubehagelig om folk virkelig tror at det er meg det gjelder. Særlig etter den første boka. Der brukte jeg mye av meg selv, men jeg skrev også om mye som er veldig forskjellig fra meg og mitt liv, sier Gine Cornelia Pedersen til Dagsavisen.

Lørdag har dramaserien «Unge lovende» premiere på NRK. Alle episodene ligger dessuten allerede ute på NRKs nettsider.

LES ANMELDELSEN: Absolutt lovende

Serien følger tre venninner i tjueåra gjennom deres forsøk på å bli det de ønsker. Elise, spilt av seriens manusforfatter, Silje Seljeseth, har prøvd å bli standupkomiker i USA. På grunn av visumtrøbbel må hun bli igjen i Oslo, og se om hun kan bli komiker også her. Alex, spilt av Alexandra Gjerpen, satser alt for å komme inn på Teaterhøgskolen. Og Gine Cornelia Pedersens karakter, Nenne, prøver å få gitt ut en bok og bli forfatter.

Noe Gine Cornelia Pedersen allerede har klart. I 2013 debuterte hun med romanen «Null». Den fikk glitrende kritikk, og ga henne prestisjetunge Tarjei Vesaas' debutantpris. I høst kom bok nummer to, som har fått tre titler: «Kjærlighetshistorie eller Utenom og hjem eller Et epos».

Ikke reality

Fullstendig tatt ut av lufta er det med andre ord ikke om folk skulle begynne å lete etter likhetstrekk mellom Nenne og Gine Cornelia.

– Folk drar vel paralleller uansett. Da Ingar Helge Gimle spilte drittsekk i «Hotel Cæsar», spyttet folk etter ham på gata. Og Anette Hoff blir nektet å kjøpe vin på polet fordi karakteren hennes er alkoholiker. Sammenligning er en risiko man tar enten man skriver eller spiller, sier Pedersen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Introvert og ekstrovert

Egentlig kunne hun like gjerne spilt skuespilleren i «Unge Lovende». For Gine Cornelia Pedersen er også utdannet skuespiller på Teaterhøgskolen.

– For meg passer det perfekt å drive med begge. I teater og film er du alltid på lag med mange andre, mens skrivingen er hundre prosent mer introvert. Da jobber du med deg selv. Når jeg er skuespiller, er jeg en brikke i et spill der regissøren er sjefen. Når jeg skriver, bestemmer jeg alt selv. Eller, jeg har jo en redaktør, men også der kan jeg avgjøre selv når jeg ønsker å sende det inn.

Redaktøren ved Oktober forlag er heldigvis av et helt annet kaliber enn Nenne i TV-serien.

– Hun er verdens søteste. Hvis folk tror at redaktøren min er en alkoholiker som forlagsdama i serien, så er hun ikke det, sier Pedersen.

Solveig og Peer

Da hun kom med fem tittelforslag til den nye boka, ble de enige om tre: «Kjærlighetshistorie eller Utenom og hjem eller Et epos».

Boka handler om Solveig, som er sammen med Peer Pedro. De venter barn, men så stikker Peer Pedro til India en tur. En lang tur. Solveig blir igjen hjemme i Norge. Og venter. Og venter. Tenker, og skriver til ham. E-post og via Skype.

– Jeg skrev først, så oppdaget jeg at der var mange paralleller til «Peer Gynt», og lot meg inspirere videre. Jeg tenkte aldri at jeg liksom skulle skrive opp mot det. Det er en lek! Ikke noe sammenligningsverk. Jeg er ikke sikker på om det går an, å skrive noe som tåler sammenligning med Ibsen, sier Pedersen.

Identitetsjakt

Det som interesserer henne, er identitetsjakten.

– Det er veldig vanskelig å finne ut hvem man er, for det er så mye utenfra som påvirker. Ta spørsmålet om hvor man hører til rent stedsspesifikt. Mange vokser opp her, men blir spurt om de kommer fra et annet sted. Min venn med indiske foreldre som får spørsmålet hele tida. «Men hvor kommer du fra, egentlig?» Hva svarer man på noe sånt, hvis Norge liksom ikke er godt nok svar? Man hører jo ikke hjemme i India heller.

I boka er det oslogutten Peer Pedro som baler mest med den problemstillingen.

– Bygdejenta Solveig vet veldig godt hvor hun kommer fra. Men også hun lar seg forlede til å gi slipp på krafta si. Hun mister seg selv til den andre. Det er en vanskelig balanse, det der, å vite hvor mye man skal gi etter i et parforhold. Noen finner aldri svaret, og forblir alene, sier Pedersen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: