Nyheter

– Anlov Mathiesen er respektløs og kunnskapsløs

Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis, svarer på Anlov P. Mathiesens kritikk mot rusomsorgen.

Generalsekretær i Actis, Mina Gerhardsen, er enig i at rusomsorgen trenger en kunnskapsgjennomgang, men mener kritikken fra Anlov Mathiesen er altfor hard. FOTO: Mimsy Møller, Dagsavisen/NTB scanpix

– Anlov P. Mathiesen er respektløs og kunnskapsløs i sin framstilling av rusfeltet, mener Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis.

Det er i en kronikk i Dagsavisen, som sto på trykk mandag, at skribent og forfatter Anlov Peter Mathiesen skriver at norsk rusomsorg har svake resultater og høy dødelighet.

I kronikken skriver Mathiesen videre, at «vi teller brukere i stedet for å finne fram til behandlinger som virker». Han mener også at rusfeltet er moden for en gransking.

LES KRONIKKEN HER: Rusfeltet må granskes

– Åpen

– Han tar veldig hardt i og skaper et bilde av en sektor som er opptatt av seg selv, ikke menneskene de skal hjelpe. Rusomsorgen i Norge består av faglig sterke og engasjerte mennesker som jobber for å gi folk et bedre liv sier Mina Gerhardsen til Dagsavisen.

– Alle i bransjen må tåle kritikk, så lenge resultatet i bransjen er fryktelig dårlig, sier Anlov Peter Matiesen til Dagsavisen, som et svar på Gerhardsens beskrivelse.

Men hun er åpen for en evaluering av rusomsorgen.

– Vi er åpen for mer kunnskap og forbedring. For det er ikke tvil om det er svakheter, sier hun.

– Når åtte av 10 sier at de ikke er fornøyd med oppfølging etter behandling, er dette et sterkt varsel om systemfeil. Når vi ser på LAR, (legemiddelassistert rehabilitering), så handler det mye om legemiddelassistering, men lite om rehabilitering. Vi ser mange svakheter i norsk ruspolitikk i den forstand at det ikke kjeden henger sammen. Det er for lite fokus på forebygging. Nå har vi stadig bedre kapasitet på rusbehandling, men er dårlige på oppfølgning etterpå, sier hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Rusfrie

– Det hjelper lite om en rusmisbruker kommer rusfri hjem fra et opphold på kollektiv, hvis det som venter deg når du kommer hjem er en seng i et hospits, fullt av andre som ruser seg, sier hun, for å illustrere.

Actis er en samarbeidsorganisasjon for organisasjoner og sammenslutninger på rus- og avhengighetsfeltet, og har 27 medlemsorganisasjoner, som alle er opptatt av å være faglig sterk, og følge den kunnskapen de har på hva som virker.

– Vi ønsker en kunnskapsgjennomgang av rusfeltet hjertelig velkommen. Men med et annet fortegn enn det Anlov Peter Mathiesen har, sier hun.

– Rusfeltet er komplekst, og folk har behov for ulike ting. Vi kan ha en felles standard for beinbrudd og blindtarm, men i rusbehandling er det noen som trenger medikamenter, noen fysisk slit, andre trenger en Gud. Bredden er viktig i seg selv. Men alt dette skal selvfølgelig skje innenfor de beste faglige rammer, sier hun.

LES OGSÅ: Rusomsorg er big business