Nyheter

Trues av nettroll

«Hore.» «La dem komme og voldta deg.» «Skyt merra.». Sigrid Bonde Tusvik blir trakassert og truet etter at hun uttalte seg i Dagbladet om flyktningkrisen.

Hvor er det du får flest hatmeldinger?

– I innboksen har det dumpet inn en del mail om at jeg ikke må føle meg trygg. Og i forskjellige debattforum på nettet som brukes av folk som stort sett er veldig imot innvandring.

Er det første gang du får så grove meldinger?

– Nei, men det er første gang at omfanget er så stort og at det kommer fra så mange forskjellige nettsider og nettforum.

Hva tror du er årsak til at det ble så massivt denne gangen?

– Det er veldig mange som er redd for flyktningstrømmen og jeg tror mange er sinte på folk som snakker høyt om at vi må ta imot flyktninger.

Kristin Clemet tvitret nylig at netthat ikke er et spesifikt kvinneproblem?

– Ja, jeg så det. Det gjelder kanskje høyrekvinner, da? Det er kanskje ikke slik at Clemet og hennes kvinnelige meningsfeller er de som sier ting nettrollene blir mest provosert av. Hadde hun forklart det på den måten kunne jeg skjønt det, ellers synes jeg det er en merkelig påstand. At kvinner blir trakassert og skjelt ut på nettet et er faktum, det er det mange undersøkelser om, fra mange land. Det er jo ikke sånn at Norge er et annerledesland på netthat.

Hvordan takler du å få denne typen hatmeldinger?

– Det er ekkelt, fordi du ikke vet hva slags type folk de som skriver er. Samtidig er det sånn at de som skriver sånne ting ikke alltid er de folkene som går til handling. På treningssenteret jeg bruker på Tøyen har vi mange diskusjoner om blant annet flyktningkrisen og om innvandring, og mange er uenige med meg. Når jeg mottar anonyme meldinger så prøver jeg å tenke at de som truer deg på livet sannsynligvis er hyggelige mennesker som jeg kunne trent og vært sammen med hver dag på treningssenteret.

Så du visualiserer dem?

– Ja, jeg tror ikke jeg skal tenke på dem som noe veldig skummelt, men bare som mennesker som mener noe annet enn meg, og at de mener det på en litt kraftigere måte.

Har du fått noen råd hvordan du skal takle det?

– Politiet vet at det skjer, men jeg tror ikke de har noen stor oversikt over hvem netthaterne er med unntak av dem som kanskje truer politikerne våre.

Påvirker trusler deg i forhold til hva du ønsker å skrive om?

– Manageren min sitter og følger med. Når hun leser de verste truslene og ser omfanget ringer hun og sier: «Håper din neste Dagsavisen-kommentar handler om baking.» Og det er et dårlig tegn om jeg skulle bli nødt til å skrive om bare snille hyggelige ting.

Men kjenner du at du får mindre lyst til å uttale deg om temaer som kan være kontroversielle?

– Nei. jeg tenker at det er så mange som mener det samme som meg og støtter meg. Jeg er hvit kvinne som ikke får kritikk eller føler meg truet av et helt miljø slik som mange innvandrerkvinner for eksempel, som får kritikk fra begge sider.

LES OGSÅ: Sophie Elise drapstruet etter flyktninginnlegg

Hatmeldinger er blitt et dagligdags ord, hvor tror du alt dette hatet kommer fra?

– Godt spørsmål. Nå er det jo lov til å hate folk, men det er litt hardt å lese. Som komiker leser du ganske mange harde ting om deg selv enten du har uttalt deg om flyktninger eller ikke. Det er ekstremt mange som skriver at du er det verste mennesket de vet om og at du har den verste humoren de vet om, og når det kommer en bølge som denne siste, er jeg glad for at jeg har lest såpass mye fælt om meg selv i utgangspunktet. Hadde jeg vært yngre og en helt fersk skribent hadde det nok vært mye verre. Jeg forstår at det er mange som misforstår mine ting siden jeg bruker satire, og det kommer ikke som noe sjokk på meg at det er mange som synes jeg er et irriterende og forferdelig menneske. Og så syns jeg det er viktig å huske på at selv om det er mange som hater, er det også mange hyggelige mennesker der ute som sender meldinger også.

LES OGSÅTuristene fra helvete

Nyeste fra Dagsavisen.no: