Nyheter

«Kogt, stegt og æltet» – for helbredelse og sunnhet

Christianias adventister var opptatt av sunne sjeler i sunne legemer, og gjorde en stor innsats for å bedre helsa til hovedstadens befolkning.

Bilde 1 av 5

Adventistene tolker bibelen slik at det er Guds vilje at mennesket skal leve sunt og riktig. Det er en plikt å holde kroppen sin rein og i form, spise sunt og avstå fra stimulerende midler. For å hjelpe folk i riktig retning ble Christiania Vandkuranstalt, bedre kjent som Kurbadet, etablert i en gammel tregård tilhørende Adventkirka i Thor Olsens gate 1 i 1901.

Badet lå til å begynne med i kjelleren, og fasilitetene besto av to avkledningsrom, to massasjebenker og to badekar. Etter hvert la kurbadet under seg hele bygningen, og i en artikkel i Urd fra 1905, gjengitt på Adventkirkas nettsider, får vi vite at i første etasje var det blant annet venteværelse, spisestue og kjøkken, og i andre var det «Salon», samt rom for fastboende kurgjester. Badet hadde to avdelinger – en for damer og en for herrer, «og her er det – som saa mange udtrykker det – at man bliver baade kogt, stegt og æltet til man neppe kjender sig selv igjen

LES OGSÅ: Slik var Bislet bad anno 1920

Badet tilbød ulike typer bad og fysikalsk behandlinger, og journalisten hadde god erfaring med flere av dem: «Nedskriveren af disse Linjer har i flere Aar været plaget af Gigt. I fjor havde jeg en kjedelig Gigtfeber paa 3 Maaneder. I Høst blev jeg af min Læge beordret til at tage endel Bad. Jeg begyndte med Gytjebad og vekslede siden med Furunaalsbad, hydro-elektrisk Bad og Lysbad. Gigten var snart som strøget væk. Og ikke nok hermed. Jeg blev saa styrket ved de forskjellige Bad, særlig ved Furunaalsbadene og de hydro-elektriske Bad, at jeg følte en Kraft som ikke paa flere Aar. Efter de hydro-elektriske Bad faar man saaledes en Saltgnidning over hele Legemet, som virker overordentlig forfriskende

Det omtalte lysbadet høres ut som en forløper for våre dagers solarier: «Det bestaar av et med ca. 50 elektriske Glødelamper udstyret Kabinet. Man tager Plads paa en Stol i Midten, saaledes at Hodet er udenfor – uden i Tilfælde hvor netop Lys ønskes til Hodet

– Kabinettet lukkes, og snart begynder Lyset og den deraf udviklede Varme at frembringe en mild Sved, som saa kan reguleres efter Ønske. Efterpaa tages enten et kjøligt Halvbad eller en Afsæbning og Dusch tempereret efter Behag. Derefter en grundig Massage, og man føler sig som et nyt og bedre Menneske.»

LES OGSÅ: Badeanstalter mot pest og kolera

Lysbadet skulle være særlig effektivt mot stoffskiftesykdommer, «hvortil de forskjellige Former af Gigt særlig hører, ogsaa paa Huden udøver Lysbadet en meget stærk Indflydelse. Grunden til de fleste Forkjølelser og følgende Sygdomme ligger i en slap og ømtaalig Hud, og der findes vel neppe nogen bedre Behandling til at styrke, stimulere og hærde Huden. Paa selve Blodet og dets Cirkulation udøver ogsaa Lysbadet en overordentlig Indflydelse; det kan tillige ogsaa anvendes lokalt for enkelte Dele af Legemet

Om vegetarrestauranten var der fra starten, er usikkert, men et «Vegetarisk spisehjem» averterte i Aftenposten i april 1904 om middagsservering mellom klokka 1.30 og 3.30 for kroner 0,60. Det ble gitt rabatt ved kjøp av 10 billetter, og lørdager var serveringen forbeholdt faste spisegjester.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

I desember 1909 flytta både restauranten og badet til kirkebygget på hjørnet, Akersgata 74. Thor Olsens gate 1 skulle heretter være bolig for kurgjester og personale. Få uker seinere ble tregården totalskadd i en dramatisk brann. Ifølge avisene var det med nød og neppe at seks pasienter, tre barn og badets funksjonærer ble redda ut. En av pasientene måtte fire seg ned i branntau. En annen hoppa ut av vinduet og fortvilte over å ha glemt igjen en koffert med 400 kroner i kontanter. Men brannmannskapene var velvillige nok til å redde kofferten.

Kurbadet ble ifølge Oslo byleksikon nedlagt i 1989, og lokalene ble omgjort til blant annet legesenter, treningssenter og fysikalsk institutt.

Mer fra Dagsavisen