Nyheter

– Har halvert rusmiljøet i Oslo

– Selv om vi har halvert rusmiljøet i Oslo de siste fire årene, har vi fortsatt en utfordring i området rundt Urtegata, sier byråd for helse og sosiale tjenester, Øystein Eriksen Søreide (H).

Byråd Øystein Eriksen Søreide. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Daglig benytter rundt 150 rusmisbrukere Frelsesarmeens lavterskeltilbud Fyrlyset i Urtegata, noe beboere og barnehagen finner problematisk.

De vil at Frelsesarmeen finner andre steder å hjelpe misbrukerne.

LES OGSÅ: Lei sprøyter i parker

– Mange har reist hjem

– Dette miljøet er en kjent problemstilling, og vi jobber langsiktig for å fjerne de åpne rusmiljøene i Oslo; også i Urtegata. Men rusmiljøet i sentrum er halvert de siste årene, noe som blant annet skyldes at mange misbrukerne har reist til sine hjemsteder, og at tilbudene ute i bydelene er blitt bedre, sier Eriksen Søreide til Dagsavisen.

– Hovedmålet er å gi rusmisbrukere et best mulig tilbud ute i bydelene, slik at de ikke blir så avhengige av et lavterskeltilbud – slik Fyrlyset er. Men i en så stor by som Oslo vil det alltid være rusmisbrukere, og et sted må de være, sier byråden, som har satt av 12 millioner på neste års budsjett til rusarbeid.

– Kan det være aktuelt å flytte Fyrlyset?

– Det er det Frelsesarmeen selv som bestemmer, men vi vil være imøtekommende hvis de henvender seg til oss om dette, sier Eriksen Søreide.

LES OGSÅ: Tør ikke bruke parken

Mat og hjelp

Fyrlyset har vært i Urtegata i over 20 år, og er et sted hvor de mest sårbare kan få litt mat, søvn og annen type hjelp.

– Dette er mennesker som trenger ulike former for bistand. De sliter med bolig, helse og sosialt nettverk. Mange har et aktivt rusmisbruk, mens andre har ulike rusrelaterte problemer, sier daglig leder Pål Henriksen til Dagsavisen.

Selv om enkelte ønsker Fyrlyset vekk, har de ingen planer om å flytte på seg.

– Vi er ikke på utkikk etter nye lokaler. Det er behov for et sted for dem som ikke passer inn i ordinære samfunnsliv. Men det er viktig med en gjensidig forståelse for hverandres situasjon. Etter at Plata ble borte, så har politikerne, gjennom det, sørget for at rusmisbrukerne oppsøker tiltak hvor de treffer likesinnede, og da vil man få en form for ansamling, sier han om tiltaket i Urtegata.

LES OGSÅ: Tidlig opp for å jobbe

Tom Vestreng

Tom Vestreng

Journalist