OPPGITT: Styrer i Mosaikk barnehage Javaria Taneer og styremedlem Pia Prestmo i Grønland beboerforening er oppgitt over de mange rusmisbrukerne som samler seg i parken i Urtegata.

Tør ikke bruke parken

Etter at rusmiljøet på «Plata» ble sprengt, har mye av rusmiljøet flyttet seg til området rundt Frelsesarmeens tilbud i Urtegata.

Etter at «Plata» ble nedlagt, er Brugata og Urtegata blitt to av Oslos store åpne russcener.

Her brukes og omsettes det daglig narkotika.

Med små barn som vitner.

– Jeg skulle gjerne tatt med femåringen min hit for å leke, for det er veldig fint her. Men jeg tør rett og slett ikke, sier Pia Prestmo til Dagsavisen.

Hun er styremedlem i beboerforeningen på Grønland, og nyvalgt medlem av bydelsutvalget i Gamle Oslo for Høyre.

– Vi vet aldri hva vi finner i sanda, og jeg har flere ganger funnet sprøytespisser her. Åpenlyst sitter misbrukere og setter sprøyter her, sier hun oppgitt.

Fyrlyset 50 meter lenger bort i gata, er Frelsesarmeens kontaktsenter for rusmiddelavhengige i Oslo, og er første trinn i Frelsesarmeens tiltakskjede for rusmiddelmisbrukere. Daglig kommer det et sted mellom 150–300 misbrukere innom, for å benytte seg av de ulike tilbudene. Frelsesarmeen har vært på denne adressen i Urtegata 16, siden det gamle herberget åpnet i 1894.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Utfordret byrådet

– Frelsesarmeen gjør en kjempejobb, og jeg ser behovet for et slikt tilbud. Men det bør ikke være i et område hvor det bor veldig mange unge, sier Prestmo.

– Jeg har tidligere utfordret byråd for helse og sosiale tjenester, Øystein Eriksen Søreide (H) på dette. Men ingen ting har skjedd. Vi har høye forventninger til det nye byrådet som kommer, og at de finner et nytt sted til Frelsesarmeen så snart som mulig. Det haster for barna i nabolaget, sier hun videre.

LES OGSÅ: Polititopp vil ha rustilbud ut av sentrum

Barnehage

Mosaikk barnehage har parken som uteområde, og merker daglig de mange misbrukerne som henger rundt i parken.

– Vi er mye ute med ungene, og vi ser dem hele tida. Ikke bare sitter de her og drikker og injiserer sprøyter, men det er mye krangling og slåssing. Det er ubehagelig å være ute, sier styrer Javaria Taneer til Dagsavisen.

For barnehagen er de mange misbrukerne et problem.

– Vi har rutiner hvor vi daglig saumfarer området for sprøyter, og vi har egen beholder i barnehagen hvor vi samler dem opp. Vi har også sprøyter i barnehagen, for å vise barna at de ikke skal ta dem opp, hvis de ser dem, sier bestyreren.

Pål Henriksen, daglig leder i Fyrlyset, ser utfordringene.

– Vi må ikke være der vi er i dag. Men flytter vi oss, blir det utfordringer andre steder. Vi ønsker å være i dialog med alle parter, for å snakke om de utfordringene som er i området og jobbe med løsninger, sier han til Dagsavisen.