Nyheter

Välkommen!

I Stockholm og Malmö står Migrationsverket klar med innleide busser utenfor buss- og togstasjoner for å kjøre utmattede asylsøkere direkte på mottak.

I Oslo må asylsøkerne finne veien selv– ikke til mottak, men til Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen. Med seg fra Grønland politistasjon får de med seg et nesten uleselig kart.

Når de først kommer til PU, må de vente ute til politiet har tid til å registrere dem med navn og fingeravtrykk.

LES OGSÅ: Ventet ute i høstkulden

Mat og seng først

I Sverige kjøres asylsøkerne til direkte til asylmottaket som drives av Migrationsverket – tilsvarende det norske Utlendingsdirektoratet (UDI). Der får alle ankomstpakke med sengeklær og hygieneartikler, en sengeplass i en sovesal, og frokost, lunsj og middag som serveres i en matsal.

Først når asylsøkeren har kommet til krefter registreres asylsøknaden. Det tas en kort samtale om hvilket land han eller hun kommer fra, familiebakgrunn og alder. De over 14 år blir bedt om å avgi fingeravtrykk. Søkeren blir spurt om helsestatus, og får informasjon om rett til helsetjenester. Allerede dagen etter utbetales dagpenger.

LES OGSÅ: Lysbakken ber Frp se til Sverige

Ekstraordinær

Vanligvis er det også i Sverige asylsøkerne som kontakter Migrationsverket. Men i den ekstraordinære flyktningsituasjonen Europa er i nå, har Migrationsverket funnet det nødvendig å oppsøke asylsøkerne selv.

– Vi gjør dette for å kunne møte de utmattede menneskene som kommer til sentralstasjonene etter en lang vei gjennom Europa, skriver det svenske Migrationsverket om hva de gjør for å sørge for at de som søker asyl skal får riktig hjelp så fort som mulig.

Migrationsverket kontakter også barnevernet for å ordne med bolig og omsorg til mindreårige asylsøkere som kommer alene til Sverige uten foreldre.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Ventende ute

Ifølge de frivillige nattevaktene som har stilt opp med mat, drikke, liggeunderlag, tepper og kosebamser til asylsøkerne utenfor PU på Tøyen har både barnefamilier, enslige mindreårige og andre som kommer på natta blitt henvist til å vente ute på gata – noen i timevis. Politiet har flere ganger sagt at de ikke har kapasitet til å slippe inn mer enn små puljer av asylsøkere gangen. Dette begrunnes også med kontroll- og sikkerhetshensyn. Først når de er miniregistrert slipper de inn i PUs lokaler og kan sluses videre på akuttmottak eller hotell.

– PU har de siste ukene tydeliggjort at de ikke bør ha ansvaret for å ta imot nyankomne asylsøkere. Samarbeidet rundt middagen frivillige deler ut klokka 18, ser ut til å fungere greit, ellers forblir situasjonen anstrengt, sier Rune Berglund Steen – leder av Antirasistisk Senter (ARS).

– I Sverige sørger man for at asylsøkerne møtes av den instansen som har mest kompetanse på hvem de er, hvorfor de er her, hva de trenger og som ikke har kriminalitetsbekjempelse som sin primære oppgave, sier Berglund Steen.

Han og andre på ARS har tilbrakt to netter sammen med asylsøkerne på PU.

Humanitet først

– PU trenger åpenbart mer humane rutiner. Problemene med PU Tøyen de siste månedene er svakheter vi har sett i mange år, men som nødvendigvis forsterkes med økte ankomsttall, sier Rune Berglund Steen i ARS.

– I offentligheten snakkes det som om utfordringen for PU er så stor at den nesten er uhåndterbar. Problemet er at det er nesten ingen på jobb nattetid. Den ene natta vi var der, var det etter hvert bare én politibetjent og én NOKAS-vakt igjen. Norge driver da vitterlig alle slags institusjoner med et natt-tilbud. Hvis et titalls frivillige kan være der nattetid, kan vel noen flere politibetjenter være det også. Alt som skal til for å løse dette, er noen få folk til på jobb. Hvor er vår beredskapsminister, Anders Anundsen? Dette er en liten situasjon som kan løses ved at han knipser med fingrene. Så knips, da, mann!

LES OGSÅ: – Kan ikke leve med flyktningleir her

Mer fra Dagsavisen