Dette bildet viser barn på plassen utenfor Politiets Utlendingsenhet. Dagsavisen mottok bildet klokken 01.05 natt til mandag. FOTO: Mohsan Raja

Politiet: Bildet beviser ingenting

Men Antirasistisk senter mener det viser at politiet mangler humane rutiner.

Av Nina Johnsrud og Kristin Fredriksen

I hele helgen har asylsøkere blitt henvist til asfalten utenfor kontorene til Politiets Utlendingsenhet (PU) i Oslo. Blant de som måtte vente ute midt på natta i få varmegrader var det også flere barn og spebarn.

– Vi har fått beskjed om at det igjen står flere titalls flyktninger utenfor Politiets utlendingsenhets lokaler på Tøyen, og ikke slipper inn, selv om det skal være plass inne. Dette gjelder også flere barnefamilier, inkludert ni små barn, herunder spedbarn. De skal ha vært der noen timer. De frivillige som er der, mangler tilstrekkelig med klær, tepper osv. til alle. Enkelt sagt: Det er kaldt. Dette er utrolig. Hva i all verden er så vanskelig å løse her, sier leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter til Dagsavisen.

Det var målt temperaturer ned mot tre grader i Oslo natt til mandag. Ifølge Yr.no er det ventet kalde netter også videre i uka.

At barnefamilier må vente ute på natta, mener Berglund Steen viser politiet mangler humane rutiner. 

 Det er meningsløst at barnefamilier eller andre skal sitte ute i kulda når det er masse tomme rom rett innenfor, sier  Rune Berglund Steen. Steen har i en kronikk i Dagbladet tatt til orde for at noen andre enn politiet må ha ansvaret for å ta i mot flyktninger. Ovefor Dagsavisen utdyper han:

– I offentligheten snakkes det noen ganger som om utfordringen for PU er så stor at den nesten er uhåndterbar. Det er bare tull. Problemet er at det er nesten ingen på jobb hos PU nattestid. Den ene natten vi var der, var det etter hvert bare én politibetjent og én NOKAS-vakt igjen. Norge driver da vitterlig alle slags institusjoner med et natt-tilbud, det er da virkelig ingen stor utfordring. Hvis et titalls frivillige kan være der nattestid, kan vel noen flere politibetjenter være det også. Alt som skal til for å løse dette, er noen få folk til på jobb. Hvor er vår beredskapsminister, spør lederen i Antirasistisk senter.

LES OGSÅ: – Var selv flyktning, nå hjelper han asylsøkere

Frivillig: De fryser og har ventet lenge

Også Mohsan Raja, av de frivillige som har vært der flere netter, forteller at flere barn måtte vente utenfor selv om PU selv tidligere i en pressemelding i forrige uke har avvist at asylsøkere må sove ute.

– Jeg ringer på og sier til politiet at det er flere barn ute, at de har ventet lenge og fryser skikkelig. Politiet svarer bare at det det er flere barn inne også,sier Raja.

Dagsavisen skrev fredag at Røde Kors har ansvaret for et nytt mottakssenter på Pilestredet med plass til 130 asylsøkere, men disse må altså registreres først på Tøyen før de slipper inn her.

LES OGSÅ: UDI vil ha nytt registreringsmottak

PU: Ingen venter mer enn en time

– De aller fleste venter mindre enn en time. Enslige mindreårige og barnefamilier prioriteres, og kommer mer eller mindre rett inn, sier Monica T. Olsen, kommunikasjonsrådgiver i Politiets Utlendingsenhet (PU) til Dagsavisen

Ifølge Olsen har PU selv kameraer og følger med slik at ingen må vente utenfor mer enn en time på natterstid.

  Om enkelte legger seg ned i ventetiden kan forekomme, men ingen har oppholdt seg utenfor våre lokaler i mer enn en time. I så fall er det unntaksvis. Fra klokka 19 til 05 om morgenen blir de som er registrert fulgt til hotellet på Tøyen eller kjørt til akuttmottaket, sier Olsen.

Olsen legger til at det har vært episoder utenfor PUs lokaler, der personer har hindret politiets arbeid.

- I natt ble Oslo politidistrikt tilkalt og tre personer ble bortvist fra vårt område, sier Olsen.