Nyheter

Fabian Stang: – Jeg skiftet bleie på min far

Vi er blitt for raske til å rope etter kommunen, mener Fabian Stang (H). Kommunen kan ikke bli vårt medmenneske, mener Oslo-ordføreren.

Bilde 1 av 3

Dagsavisen fortalte i forrige uke om Ap-kandidat Geir Lippestads avdøde mors møte med helse- og omsorgstjenestene i Oslo. Ifølge Lippestad hadde hjemmehjelpen så dårlig tid at moren ikke fikk hjelp til å få tørr bleie. Det er ikke riktig at en sønn skal skifte bleier på sin mor, sa Ap-kandidat Geir Lippestad sagt til Dagsavisen. Det fikk Stang til å stusse.

LES: Lippestad: – Det er ikke riktig at en sønn skal skifte bleie på sin mor

– Er det egentlig så forferdelig om voksne barn skifter bleie på mor og far? Jeg skiftet ganske ofte bleie på min far. Jeg opplevde det som noe av det mest verdifulle og verdige jeg har gjort i mitt liv.

Faren utviklet Parkinsons sykdom. Fabian, som da var i slutten av 20-årene, valgte allikevel å ta sin far med på helgetur på hytta. Det var her han tok i et tak.

Stang understreker at det er det offentlige som har ansvar for eldreomsorgen, men at også familiene kan gjøre mer.

– Men jeg synes vi er blitt litt raske med å rope på kommunen. Kommunen kan ikke bli vårt medmenneske, legger han til.

LES OGSÅ: Høyre: Propaganda fra Lippestad

Dårligere med milliard

Arbeiderpartiet utfordrer Stangs makt i rådhuset med løftet om en eldremilliard, som inkluderer 500 nye årsverk til eldreomsorgen. Stang vil heller bruke de pengene kommunen har på en annen måte. Han viser til et eksempel i Alna bydel der eldre har fått rehabilitering og blitt mindre pleietrengende.

– Det er ingenting som er bedre enn at de eldre kan få hjelp til å hjelpe seg selv, framfor å bli pasifisert. Det hjelper ikke bare å pøse inn mer penger og mer folk. Arbeiderpartiet snakker om millioner og 500 årsverk og tror det løser alt.

– Ønsker Høyre å prioritere flere årsverk inn i eldreomsorgen?

– Vi ønsker å prioritere arbeidet med å finne løsninger som gjør at oppgavene blir løst. Men om det nødvendigvis betyr flere årsverk, eller om det er gjennom prosjekter som i Alna. Det er der den ideologiske forskjellen ligger.

– Hvordan kan du dokumentere at denne typen måte å jobbe på vil spare kommune så mye at det veier opp for eldremilliarden?

– Jeg vil gå så langt som å si at hvis du i så komplekse oppgaver som dette pøser inn én milliard uten å ha en veldig god plan for hvordan de pengene skal brukes for å bedre kvaliteten, så kan det faktisk bli dårligere. For det er ikke målrettet. Du må se pasienten og finne gode løsninger.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Pensjon

På forsiden av Dagens Næringsliv denne uka var finansbyråden i Oslo ute og snakket om frykten for pensjonsbomben. På ti år er totale pensjonsforpliktelser overfor ansatte i kommunesektoren mer enn doblet fra 229 til 507 milliarder kroner. Stang svarer bekreftende på at endringer i de ansattes pensjon kan være et virkemiddel for å spare penger.

– Ja. Det har vi gjort i Sporveien. Der har vi lagt om pensjonssystemet til et mer bærekraftig pensjonssystem. Hvis vi fortsetter med de pensjonsregningene vi har i dag, så vil ikke kommunen på sikt ha penger verken til eldreomsorg eller skole eller kollektivtrafikk, mener Stang.

LES OGSÅ: – Lippestad hører hjemme i Frp

Lover å jobbe for åpenhet

Den siste uka har det vært hard debatt om åpenhet i kommunen. Nylig kunne Klassekampen fortelle at offentligheten ikke får vite hva som har skjedd i de 6.344 avvikene i Oslos eldreomsorg. I tillegg har Oslo 20 private sykehjem, hvis avvik ikke er med i statistikken i det hele tatt. Stang hevder at dette har vært en ukjent problemstilling for dem.

– Vi ble først oppmerksom på at dette var en problemstilling da det ble tatt opp i Klassekampen.

Nå har eldrebyråden bedt sykehjemsetaten omgjøre sin beslutning og starte arbeidet med vurdering av de enkelte avviksmeldingene.

Men de kommersielle aktørene i eldreomsorgen i Oslo kan også holde hvor mange de har på jobb hemmelig.

– Ja, fordi det er bedriftshemmelighet, sier Stang.

– Hva synes du om det?

– Jeg mener det vil være sunt om alt det er offentlig. Det vil jeg jobbe for, sier ordføreren.

Stang står fast på at han ikke har noen ideologiske sperrer på hva som kan privatiseres, slik han sa på forsiden av Dagsavisen for et år siden. Men nå lover Stang mer åpenhet om både avvik og bemanning.

– Vi må lage et system som skaper åpenhet om dette. Vi har ingen hemmeligheter. Alt vi driver med skal være åpent, sier Stang.

Nye meninger: «Skift bleia sjæl!» – Høyres nye valgspråk?

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!