Nyheter

Nå kan benamputerte Roger Holland bade

Det er lovlig sent, men nå har Bymiljøetaten endelig fått på plass rullestolrampa på Solvik camping. Da er det bare for Roger Holland å ta på blyfoten.

– Med den forsommeren vi hadde i år, trodde jeg at sommeren var brukt opp da vi kom til slutten av juni, og rampa ennå ikke var på plass, sier Roger Holland til Dagsavisen.

Plast og bly

– Men sommeren var heldigvis ikke over, og rampa kom på plass, til stor glede for vi som har en funksjonshemning, sier Holland, og beveger seg ut i vannet.

– Særlig de blinde som er her har hatt stor glede og nytte av den nye rampen, sier han.

Rampen leder ut i et lite basseng med sitteplasser på to av sidene, og en åpning mot sjøen på den tredje.

– Her kan jeg sitte i rullestolen, og kose meg i vannet. Vannstanden i bassenget reguleres av høy og lavvann, og dybden er på det meste 80 centimeter, sier Holland.

Rullestolrampen kommunen satte opp for tre år siden ble ødelagt etter bare en sesong, og ville ikke bli reparert før kommunen har fått satt dette ut på anbud.

– Løsningen de har fått til nå er bare midlertidig, sier Holland.

– Det skal komme et anlegg som skal tåle å stå ute hele vinteren. Den som er her nå må tas opp hvis ikke den skal bli ødelagt når isen leggers seg, sier han.

Roger W. Holland, leder av Norges Handikapforbunds lokallag på Sagene. Rullestolrampen på Solvik Camping

Badefoten til Roger Holland har hull i hælen, slik at vannet skal renne ut. Foto: Siri Øverland Eriksen

Måtte amputere

Roger Holland måtte amputere det ene beinet i 2011, og er avhengig av rullestol.

Når han skal bade må ha en «badeprotese» på det ene beinet, og en blysko på det andre, slik at han ikke flyter opp.

– Det er hull i begge to, slik at vannet renner ut, sier han med et smil, og demonstrerer.

– Jeg har badet flere ganger etter at rampa og bassenget her endelig kom på plass. Det er litt jobb å komme seg uti, for jeg må flytte over til en rullestol, som er tilpasset bading. Den fylles med vann når jeg er uti, for å unngå at alt bare flyter opp, sier han.

Men legge på svøm i Bunnefjorden, det gjør han ikke.

– Jeg har ikke noe å sparke ifra med, så jeg sitter i vannet i rullestolen, sier han.

Det eneste Roger, og de andre på campingen irriterer seg litt over er alle de funksjonsfriske ungene som bruker anlegget som hoppeplattform.

– Det er ikke ungenes skyld. men foreldrene som ligger på stranda og ikke sier ifra. Jeg vet om funksjonshemmede som ikke liker å bade når rampa er full av unger, sier han.

Les også: Ingrid med penis i damegarderoben

Sørenga

Handikapbadet på Sørenga har vært ute av drift i hele sommer, men en midlertidig rullestolrampe som rullestolbrukere kan bruke for å komme ut i vannet, er nå på plass. Også her vil det komme en permanent løsning neste sommer.

– Bassenget som var der var ikke optimalt for funksjonshemmede. De følte at de badet på utstilling, og mange følte at de ble hengt ut. Menneskeverdet ble ikke ivaretatt, så det er bra at det kommer et nytt anlegg her, sier Holland.

Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg (MDG), som har ansvaret for badeanleggene, er glad for at folk på Solvik camping er fornøyd med det nye, midlertidige anlegget.

– Vi er opptatt av at fjorden skal være for alle, og med den sommeren vi har hatt i år, er det flott at de har hatt glede og nytte av rampa, sier byråden til Dagsavisen.

– Vi er i ferd med å anskaffe en permanent løsning, som etter planen skal stå klar neste år. Det er viktig med gode permanente løsninger som ivaretar alles behov for å ta et sjøbad, sier hun om Solvik.

Også på Sørenga har det blitt bedre.

– I år har vi fått på plass en rampe, og vi har også en spesialtilpasset rullestol på stedet, og badevaktene tilgjengelige for å hjelpe, sier hun.

På Sørenga vil nytt anlegg forhåpentligvis stå klart til neste badesesong.

– Det er sendt byggesøknad til Plan og bygningsetaten om en ny HC-tilpasset badeløsning på Sørenga. Vi venter til årets sesong er over før vi starter arbeidet, og det er omtrent et halvt års leveringstid på selve anlegget. Vi har en god dialog med brukere og Norges Handikapforbund, og har erfart at løsningen med en badebinge midt blant andre badende ikke var særlig smart, selv om intensjonene helt sikkert var gode da den kom i 2015. Vi vil fortsatt ha en badebinge, men mer lignende den som er på Solvik. Vi ser på tre forskjellige plasseringer av den, og vil sørge for at den plasseres slik at de som bruker den blir fornøyd, sier Berg.

Mer fra Dagsavisen