Mange spådde at Raymond Johansen ikke ville seiere i Oslo fordi Ap vil innføre eiendomsskatt. I går fikk han imidlertid telefonen fra dagens byråd som ber Johansen ta initiativet til et maktskifte i byen. FOTO: ARNE OVE BERGO

– Nå er jobben din, Raymond

Etter 18 år og fem forsøk, ble det til slutt Raymond Johansen som på vegne av Ap danner nytt byråd i Oslo.

Det ble mye kakespising på Johansen i går: Først var det feiring på partikontoret med Aps sentralstyret, så var det kake med Oslo Arbeiderparti.

Når det er hele 18 år siden sist partiet feiret en valgseier i Oslo (se valgresultater nederst i saken), var det kanskje ikke så rart at de unnet seg noen konditorvarer.

Men Johansen sølte ikke bort tiden med small talk og søtsaker: I går ringte han de potensielle samarbeidspartiene og inviterte til sonderingssamtaler.

LES OGSÅ: Her er den blå byen

Tar initiativet

Da Johansen&co tok kvelden på valgnatten var bildet uklart: Verken rød eller blå blokk hadde flertall i Oslo. Miljøpartiet De Grønnes tviholdt på at de ville snakke med begge blokker. Da Johansen våknet i dag tidlig, fikk han imidlertid beskjeden han har ventet lenge på: Sittende byrådsleder Stian Berger Røsland sa det var ryddigst at Johansen tar initiativ til å danne byråd for de neste fire år.

– Kan vi nå fastslå at du er Oslos nye byrådsleder, Raymond?

– Jeg har vært med så lenge i politikken at jeg vet at ingenting er klart før alt er klart, men Røsland har vært tydelig på at det er jeg som skal ta initiativet og at han ikke ønsker å samarbeidet med MDG. Da ligger alt til rette for at jeg skal ta initiativet, og det er jeg klar for, sier Johansen til Dagsavisen mellom kakestykkene på Youngstorget.

LES OGSÅ: Resultater for din valgkrets

H: – Ringer ikke MDG

Røsland bekrefter at det er nå uaktuelt for han å ringe MDG.

– Det er ryddigst at Johansen tar initativet, så får vi se om det fører til resultater. Hvis MDG vil ha samtaler med oss, så er vi åpne for det, men det er uryddig om jeg skulle ha ringt dem nå.

– Hvor sannsynlig er det at du er ferdig som byrådsleder?

– Nå vil sonderingene til Johansen vise hva som er mulig Jeg er ikke overrasket om de kommer frem til løsninger, sier Røsland.

LES OGSÅ: Jublet så bikkja ble redd

Byrådsalternativene

Samtaler med de andre partiene begynner i dag. Målet nå er å bli enig om en ramme slik at de faktiske forhandlingene kan begynne. Det nye byrådet må være klart innen 21. oktober. Det første som må avklares, er hvordan Ap skal få støtte til makten i Oslo. Dagsavisen har hatt samtaler med alle aktuelle partiet, og dette er mulighetene som tegner seg:

Ap+ SV+MDG i byråd, støtte fra Rødt

Ap+SV i byråd, MDG med samarbeidsavtale og støtte fra Rødt

Ap alene i byråd, SV og MDG med samarbeidsavtale, støtte fra Rødt

Ap lager en sentrumsallianse med MDG, KrF og Venstre.

LES OGSÅ: Carl I. Hagen: – Vi må diskutere regjeringsprosjektet

Posisjoner

I SV er det et ønske om å gå inn i byråd: Det gir posisjoner og en helt annen mulighet til å være synlig enn om man står på utsiden. Etter en tid med mager oppslutning, er det mange som mener SV trenger å vise seg som et maktparti. Det er imidlertid de som engster seg for at det å gå i byråd alene med Ap, og med en samarbeidsavtale med MDG på utsiden, kan svekke SV ytterligere. Rødt i Oslo har gjort det klart at de ikke ønsker å gå inn i byråd, men partiet er interessert i å støtte det nye byrådet for eksempel igjennom en samarbeidsavtale.

I går viet mange medier plass til å diskutere MDGs krav om å at ordføreren blir MDGs Shoaib Sultan. Men så enkelt er det ikke. I MDG er det et spørsmål om de i det hele tatt skal gå inn i et byråd. Enkelte peker på at partiet er såpass ferskt, at de kan gjøre klokt i å bygge seg opp på utsiden.

Valgresultatet åpner opp for et flertall for Ap, sentrum og MDG. Enkelte mener dette kan gi spennende muligheter på sikt, men de fleste regner det som usannsynlig at Venstre og KrF vil bytte fløy innen oktober.

LES OGSÅ: Portrett med han som kan bli Oslos neste ordfører

Førstevalget

Johansen erkjenner at et byråd av flere partier, er hans førstevalg.

– Det er viktig for meg at alle de partiene vi samarbeider med, har fått igjennom sin politikk og at de står til rette for sine velgere. Ap som det største partiet skal ha en ydmyk og inkluderende tilnærming.

– Men kan dere ende opp alene og ha samarbeidsavtaler med tre eller to partier?

– Det viktige nå er å diskutere politikken, så tror jeg spørsmål om saker og posisjoner vil falle på plass etter hvert.

Ordfører

Etter det Dagsavisen erfarer er det fire personer i Aps kabal som er mer eller mindre klare: Johansens rolle er gitt, men målet er at Tone Tellevik Dahl blir ordfører, Rina Mariann Hansen blir byråd, og trolig innen finans, og at Frode Jacobsen blir Aps gruppeleder i bystyret.

Selv om det er vært spekulert i at ordførerposten er forhandlingsbar, står Johansen fast på at Ap skal ha dette vervet.

– I Oslo har vi gode tradisjoner for at det største posisjonspartiet samler bredt. Det går jeg inn i forhandlingene med, sier Johansen.

LES OGSÅ: – Jeg tror folk er lei Carl I. Hagen