Carl.I Hagen er litt skuffet over valgreultatet på valgvaken til Frp. FOTO : Vidar Ruud / NTB scanpix

Carl I. Hagen: – Vi må diskutere regjeringsprosjektet

Jubelen sto ikke akkurat i taket på Frps valgvake på Grand hotell.

 

Se valgresultatene i vår valg-applikasjon nederst i saken!

–  Både Høyre og Frp må diskutere regjeringsprosjektet, og forholdet til KrF og Venstre, sier Frp-nestor Carl I. Hagen, om et Frp med under 10 prosent oppslutning. NRKs prognose viste 9,9 oppslutning for Frp og TV 2s valgdagsmåling viste en oppslutning på 8,9 for Frp. VG hadde også en valgdagsmåling som viste 10,7 oppslutning. Resultatet ser ut til å bli 10,2 prosent.

KOMMENTAR: Høyrevinden har snudd (Arne Strand)

Nedgangen har vært langvarig i Oslo der Frp i 2007 hadde 14,3 prosent oppslutning, og i 2011 hadde 7 prosen. På målinger i år har de vært nede i 5 prosent. Valg­eksperter har forklart nedturen med måten Frp har svart på flyktningkrisen i Middelhavet på. Spørsmålet er om førstekandidat i Oslo, Carl I. Hagen, gikk for langt med noen av sine uttalelser om flyktningene denne valgkampen. Selv er han ikke sikker på hvordan det kan slå ut på valgdagen.

– Men jeg sier ikke det jeg sier basert på om det er populært eller ikke. Jeg sier det jeg mener er riktig. Da kan jeg vite at jeg gjorde mitt når jeg blir 80 år gammel og vi ser konsekvensen av innvandringen i Norge, sier Hagen. 

LES OGSÅ: De Grønne og Ap innfrir, krisetall for Frp

Betyr ingenting

Men nestlederen tar tallenes tale med fatning.

– Det betyr ingenting om vi havner under tosifra. Det viktigste er hvor mange ordførere vi har, og hvor mye innflytelse vi får, sa Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen, om gårsdagens prognose fra NRK og valgdagsmålingen til TV 2.

LES OGSÅ: Mot maktskifte i Oslo, Ap størst

Nedgang

Men selv det vil være en nedgang fra forrige kommunevalg på 11,4 prosent for Frp. Valgresultatet, som ikke var klart da Dagsavisen gikk i trykken, vil tolkes som velgernes dom etter Frps første to år i regjering. Skal vi tro prognosene er de ikke helt fornøyd. På Frps valgvake på Grand hotell i Oslo sa sentrale kilder at med et resultat under tosifra blir det fort diskusjon om partiets regjeringsdeltakelse på landsstyremøte i oktober. Og Frp i byene kan måtte ta noe av støyten.

Se valgresultatet i vår valg-applikasjon her: