Innenriks

Holmlia Yacht Club vil riste liv i Søndre Nordstrand

Med Gatas Parlament og tropisk rock skal kulturlivet ristes løs på Holmlia. Men det er ikke alltid like lett med få kulturarenaer i Oslos største bydel.

– Jeg tror det er viktig å lage fest i nærområdet, og å kunne gi et tilbud til de som bor i gatene der man selv bor, så det kan funke som et sosialt lim, og skape møteplasser som er litt annerledes enn de hverdagslige.

Det sier Jonas Prangerød, vanligvis er han PR-sjef for Øyafestivalen og ringrev i Oslos konsert- og klubbmiljø, men nå også en av entusiastene rundt konseptet som vil være med på å skape mer kulturliv lenger ut i Oslos sørøstlige drabantbyer. Nærmere bestemt Holmlia. Og derav navnet Holmlia Yacht Club.

– Det er klart at Oslo er en stor by, der det er et massivt tilbud inne i sentrum, men jeg tror ikke de blir dårligere av at småstedene rundt bykjernen klarer å skape kultur og utelivstilbud som fungerer for sine bydeler. Det går an å få begge deler.

Les også debattinnlegget: To typer Nordstrand

Alternativ til treff i butikken

Fredag er det flyttbare konseptet i sving igjen, på Rosenholm Campus rett på andre siden kommunegrensa, i Oppegård. Denne gangen vil Gatas Parlament, Tracee Meyn som leder Traces Gospel Choir som sang med Spiritualized på Øya i fjor, og Asta Busingye Lydersen (Queendom) bidra, i tillegg til den faste gjengen i Holmlia Yacht Club Band. Dessuten spiller den delvis lokale trioen Marimbondo Gigante sin tropiske rock.

Initiativet til konseptet som skal riste litt mer liv i bydelen, er gjort av en samling nye og eldre beboende kulturarbeidere på Søndre Nordstrand.

– Dette er en kombo av folk som er glade i å drive med dugnad, og et ønske om å kunne ha et utelivstilbud tett på oss innimellom, sier Prangerød.

– Det er et arrangement der vi håper folk kan møtes på andre arenaer enn butikken og biblioteket, og ha det hyggelig med folk som ikke bor så mange borettslag unna, i Holmlia Yacht Clubs maritime og lite selvhøytidelige verden.

Les også:Rødt vil ha storsatsing på Søndre Nordstrand – «Oslos glemte bydel»

Få kulturarenaer

Det første arrangementet så sitt lys i 2016, og siden har de hatt kvelder på lokale puber i bydelen, hos Anne På Landet i Hvervenbukta, på Kulturhuset i sentrum og på Rosenholm Campus. I tillegg arrangerer de jevnlig barnedisco i samarbeid med Deichmanske bibliotek på Holmlia.

Men selv om det er mye aktivitet i klubben, er det ikke bare-bare å forsøke å få til kulturell aktivitet for innbyggere på Søndre Nordstrand.

– Det er enda ingen fast arena for å drive med kultur på Holmlia. I hvert fall ikke sånn vi holder på. Det er ingenting her som er godt nok egna for ulike typer musikk-aktivitet. Jeg tror de som jobber med korps og annen musikkaktivitet må ta til takke med tiden som er tilgjengelig i bygg som er ment for andre formål, sier Prangerød.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Etterspør kulturbygg

– Vi er veldig takknemlige for samarbeidene vi får til og lokalene vi får bruke, men det er stas om bydelen hadde hatt en fast kulturarena som gjør at ikke alt av forberedelser handler om logistikk og improvisasjon hele tida, sier Prangerød.

– Vi synes det er gøy å bruke arenaer som allerede finnes her ute på Søndre Nordstrand. Jeg holder ikke på selv med korps, eller bandøving og den type ting, men i vår krets er det mange som gjør det, og som skulle hatt mindre tid på å flytte utstyr, og mer tid på å gjøre det de egentlig skal gjøre. Jeg vet det er etterspørsel etter bedre løsninger for kulturlivet, sier han.

– Jeg tror det er viktig at de fleste arrangementene vi har, skjer i nærområdene her. Vi får veldig gode tilbakemeldinger på at folk gleder seg veldig, og at det er behov for det, avslutter Prangerød.

Mer fra Dagsavisen