Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Raymond Johansen (Ap) og Marianne Borgen (SV) har tenkt stort om de små. FOTO: ARNE OVE BERGO

Helt gratis

Barnehage- og skolebarn skal få slippe å betale når de reiser kollektivt og besøker museer på dagtid.

Dette er etter hva Dagsavisen erfarer, noe Ap, SV og MDG er blitt enige om i løpet av byrådsforhandlingene i Oslo.

Ifølge en sentral kilde skal både barnehager, skoleklasser og elever i forbindelse med opphold i aktivitetsskolen, nå få mulighet til å reise gratis kollektivt på dagtid utenom rushtiden.

Samtidig skal barnehager og skoler også få begynne å besøke museer, uten å betale billett.

KOMMENTAR: «Mor Oslo» tar klubba (Irene Halvorsen)

Billigere for foreldrene

– Alt som kan gjøre skolen billigere, er bra, er den umiddelbare kommentaren til Elisabeth S. Gundersen, leder for Foreldreutvalget for grunnskoleopplæringen.

– I dag finansieres både reiser og museumsbesøk ofte med kronerulling blant foreldrene. Dette er ikke uvanlig rundt om i landet, fortsetter hun.

– Er kronerulling problematisk?

– Det skal ikke være kronerulling i skolen. I utgangspunktet skal skolen være gratis, men fordi skolene definitivt har dårlig råd, skjer det likevel.

– Hvor viktig er det med gratis adgang til museer?

– Det er klart at barna kan ha nytte av dette både når det gjelder historiefaget, samfunnsfaget, kunst- og håndverksfagene, og jeg ser ikke bort fra at en dyktig matematikklærer også kan se nytten av en slik mulighet.

– Så dette er en gladnyhet mange vil kunne nyte godt av?

– Ja, så lenge det ikke er snakk om å prioritere disse gratistilbudene framfor nok lærere i skolen. Men jeg tar som en selvfølge at det kommer i tillegg.

LES OGSÅ: Enige om eiendomsskatt i Oslo

Allerede delvis gratis

I dag reiser barn under fire år gratis med Ruter. En barnebillett koster 15 kroner. Men barnehager og grunnskoler kan også kjøpe den såkalte Rufusbilletten, som inntil 15 personer kan reise på. Den koster fra 150 til 450 kroner, avhengig av hvor mange soner reisen skjer i.

Barn under fire år kan også besøke enkelte museer gratis, slik som Naturhistorisk museum. Der koster billetten for barn fra fire til 16 år, 25 kroner. For barnehager og skoleklasser med lærer, er det allerede gratis adgang der.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!