MDG, SV og AP har forhandlet siden bare noen dager etter valget. Nå er de endelig enige. Fra h. Frode Jacobsen (AP), Harald Nissen (MDG), Benjamin Larsen (SV), Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Raymond Johansen (AP), Marianne Borgen (SV) og Tone Tellevik Dahl (AP) FOTO: Berit Roald/NTB scanpix

Enige om eiendomsskatt i Oslo

Ap, SV og De Grønne er (nesten) i mål med avtalen om ny byregjering i Oslo. Her er hva de har blitt enige om.

Med så mange ønsker rundt bordet, var det flere aktører blant så vel SV som MDG som kunne ha tenkt seg mer inntekter i kommunekassa. Men Raymond Johansen har stått beinhardt på Aps eiendomsskattemodell gjennom forhandlingene, og fredag kveld fikk vi bekreftet at det er nettopp Ap-modellen for eiendomsskatt som legges til grunn for det nye, rødgrønne byrådet. 

Det vil si at det blir fire millioner kroner i bunnfradrag, og en skattesats på 2 promille til neste år, som øker til 3 promille fra 2017. Påtroppende byrådsleder Raymond Johansen (Ap) garanterte i valgkampen på forsiden av Dagsavisen for denne modellen. Les saken her: Garanterer Aps skattemodell

– Det er ikke forhandlingsbart, sa Johansen.

LES OGSÅ: Marianne Borgen blir Fabian Stangs etterfølger som Oslo-ordfører

SV-ordfører

Det er ikke bare politikken partiene skulle bli enige om. Også hvem som får hvilke posisjoner.

Fredag kveld fikk Dagsavisen opplyst at SVs førstekandidat Marianne Borgen blir Oslos nye ordfører, i det som vil bli hetende byregjering.

Da SVs representantskapsmøte var over nærmere klokken 21 fredag kveld, var det klart at partiet hadde stemt for avtalen med Ap og MDG med 87 mot én stemme.

KOMMENTAR: «Mor Oslo» tar klubba (Irene Halvorsen)

Vil nedskalere E18

Milliardutbyggingen av E18 har vært en annen nøtt for de rødgrønne. De tre byrådspartiene skal være enige om å igangsette forhandlinger med Akershus fylkeskommune og staten med målsetting om å nedskalere gigantutbyggingen, som kan føre til enda dårligere luftkvalitet i hovedstaden. Men så sent som torsdag kveld gikk Aps fylkesleder i Akershus, Sverre Myrli, ut på TV 2 og advarte oslopartiene mot å sette samferdselsprosjektene i fare. Det ser ikke ut til å ha skremt Johansen.

Det skal også være enighet om at Oslo sentrum, innenfor ring 1, skal bli bilfritt innen perioden er omme.

LES OGSÅ: Det skal bli bilfritt i Oslo sentrum

Gratis aktivitetsskole

I tillegg til ordførerposten skal SV ha fått gjennomslag for et av sine klareste ultimatum: Gratis halvdagsplass i aktivitetsskolen i Oslo. Det man i resten av landet kaller SFO.

Dette settes i gang så snart som mulig, og aller først i Alna bydel. Etter det Dagsavisen forstår, er det laget en «utrullingsplan» der 8 bydeler og ytterligere tre skoler innfases i første omgang, og dette vil til slutt omfatte 13.000 barn.

Gratis aktivitetsskole for absolutt alle barn i målgruppen i Oslo vil ha en årlig prislapp på 530 millioner kroner, har SV tidligere opplyst.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Ikke helt ferdig

De tre partiene har ikke flertall alene, og er avhengige av å få støtte av Rødt for å få gjennom budsjettene sine. Partiet har satt ultimatum om et punkt: Nye barnehager må kommunen og ideelle aktører bygge eller drifte, ikke kommersielle. Dette har de ikke lyktes å komme til enighet om ennå, og det er ventet at Ap og Rødt må forhandle om dette gjennom helgen.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!