Grorud-prest inn i KrF for Hareide

For to og en halv uke siden meldte Vibeke Bergsjø Aas seg inn i Kristelig Folkeparti. Presten i Grorud menighet i Oslo vil gjerne gi sin støtte til det politiske veivalget som partileder Knut Arild Hareide har gjort.

 

Av Per Flakstad, Fagbladet

– Jeg mener det var en klok beslutning av Hareide å gå inn for regjeringsforhandlinger med Arbeiderpartiet og Sp, og samtidig si klart nei til Fremskrittspartiet.

Det sier Vibeke Bergsjø Aas. Grorud-presten har vært medlem av Fagforbundet TeoLOgene siden foreningen ble opprettet.

– For meg handler medlemskapet om solidariteten og nestekjærligheten som ligger i det kristne grunnsynet, og var et viktig verdivalg for meg. Dermed kjennes også det veivalget som Knut Arild Hareide nå sier at partiet bør gjøre veldig riktig.

Derfor ønsket hun å gi sin støtte til KrFs partileder og det verdi- og sosialpolitiske veivalget han har vært tydelig på. Det gjør hun uten at hun noen gang tidligere har stemt på partiet.

Les også: Hareide kan være slått på målstreken

Frykter sykelønna

Ifølge ansvarlig redaktør og kommentator Kjell Werner i nyhetsbyrået ANB bør fagbevegelsen krysse fingrene for Hareide og hans veivalg.

Han mener en regjering av Ap, Sp og KrF, med støtte fra SV, vil gi en politikk som innfrir mange av fagbevegelsens hjertesaker.

Ikke minst har Hareide-tilhengerne i partiet signalisert at partiet kan støtte begrensninger i innleie av arbeidskraft og å endre arbeidsmiljøloven slik at det ikke blir like lett med midlertidige ansettelser. Hele KrF er dessuten imot søndagsåpne butikker.

KrF i en borgerlig regjering sammen med Høyre, Venstre og Frp, kan blant annet føre til innstramminger i sykelønnsloven, advarer han.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Aldri stemt KrF

– Selv om jeg deler partiets grunnleggende kristne verdisyn, har det vært mange andre saker som jeg har hatt problemer med, blant annet motstanden mot likekjønnede ekteskap og retten til selvbestemt abort. Nå er dette saker som er innarbeidet i lovverket og saker som det norske samfunnet aldri kommer til å gå tilbake på. Da er jeg også villig til å legge dette bak meg å gå videre, nå som partimedlem.

– Det har også vært helt uaktuelt å stemme på og være medlem i et parti som er villig til å gå i regjering sammen med Fremskrittspartiet. At Knut Arild Hareide har vært så tydelig på å si nei til dette har selvsagt hatt betydning for beslutningen om å melde meg inn, understreker hun.

Les også: Her er tallene som viser at flest støtter Hareide

Ett fylke igjen

Etter at Dagsavisen gikk i trykken hadde Oslo, Akershus og Vestfold sine fylkesmøter. Det er fortsatt svært jevnt mellom rød og blå side, og flere tror utfallet først blir klart under avstemmingen på landsmøtet.

I dag er siste fylke ut når Østfold i kveld skal avgjøre hvilke delegater som skal sendes til landsmøtet 2. november.

Bortsett fra Rogaland, har de andre fylkesårsmøtene valgt å sende delegater som representerer både flertallet og mindretallet i fylket, slik partiledelsen har anbefalt.

Debatt: På vei til kontoret ser jeg et avisoppslag: "KrFs verdivalg". Jeg kjenner jeg blir irritert.

– Framtidsrettet valg

Vibeke Bergsjø Aas sier at hun ikke er skuffet over hvordan flertallet overkjørte mindretallet i Rogaland.

– Det viktigste for meg er ikke at KrF skal gå i regjering med Ap og Sp nå. Jeg ser helst at Erna Solberg fortsetter som statsminister og at Frp fortsetter å bli stilt til ansvar for den politikken som regjeringen fører, sier hun.

– Det viktige for meg er at KrF klarer å gjøre et politisk veivalg fram mot neste stortingsvalg i 2021.

– Jeg mener Knut Arild Hareide har gjort et veldig framtidsrettet veivalg, sier hun.

– Hva gjør du hvis de som ønsker at partiet skal samarbeide med Høyre og Frp vinner fram og at det blir KrFs veivalg for framtida?

– Da er det ikke lenger «mitt» parti. Da melder jeg meg rett ut igjen!

– Vil det være veldig skuffende for deg?

– Siden jeg aldri har stemt KrF tidligere, kjenner jeg det ikke sånn. Å melde seg inn var en støtteerklæring til det veivalget som Knut Arild Hareide har gått inn for. Hvis resultatet ikke blir slik, går jeg ikke i bakken av skuffelse. Det blir vel mest som en registrering av at partiet og jeg ikke skal gå sammen på veien videre, sier Vibeke Bergsjø Aas. (Fagbladet/Fri fagbevegelse)

Les også: Protesterer mot KrF-flørt: 2000 i demonstrasjon for abortloven