Innenriks

Slik gikk KrF-striden mandag kveld: 12-11 til de blå

Vestfold og Akershus og Oslo har stemt fram sine delegater. Se tallene her.

KrF-leder Knut Arild Hareide gikk på en knepen smell i mandagens valg på delegater i tre fylkeslag. Med det kan han ha tapt kampen om partiets retningsvalg.

Høyresiden i KrF, som ønsker sonderinger med Erna Solbergs regjering, har nå et klart overtak med 95 delegater av 190. 85 delegater støtter Hareides råd om å søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp.

Dermed er høyresiden bare én delegat unna flertall.

Mandag valgte Akershus, Vestfold og Oslo KrF sine delegater til landsmøtet. Det endte med elleve delegater til Hareide og tolv delegater til høyresiden, som frontes av nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

Tirsdag skal Østfold KrF velge sine åtte delegater. Der er det ventet at høyresiden vil være klart i flertall. Dermed kan Ropstad trolig puste enda litt lettere.

Men samtidig tør ingen å si sikkert hva som blir utfallet på fredagens skjebnesvangre landsmøte.

– Ingenting er avgjort før det er avgjort, sier fylkesleder Espen Andreas Hasle i Oslo KrF til NTB. Han er selv blant dem som har tvilt seg fram til å støtte Hareide.

– Dette har ikke vært et enkelt valg. Det er få ting som irriterer meg mer en venstresidas iver etter å løse ting enkeltmennesker kan greie selv. Men – vi trenger et samfunn som setter fellesskapet først, som bryr seg om de svakeste, sa Hasle fra talerstolen i Frelsesarmeens Tempelet-sal, der Oslo KrF var samlet mandag kveld for å velge sine sju delegater til landsmøtet.

Oslo

I alt stemte 27 av de 60 delegatene på fylkesårsmøtet på partileder Knut Arild Hareides alternativ om å søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, mens 27 ønsker å gå til høyre.

Ni av delegatene stemte på Grøvan-alternativet om å gå i opposisjon. Det gir én landsmøtedelegat som primært skal stemme for dette alternativet.

I retningsvalget stemte 28 for å gå til rød side, mens 32 vil gå til blå. Dermed ble det bestemt at den «gule» delegaten sekundært skal stemme blått.

Vestfold

Et knappest mulig flertall stemte for å gå inn i dagens regjering under fylkesårsmøtet i Vestfold KrF. Fylkeslaget sender tre røde og fire blå delegater.

22 av de 45 stemmeberettigede stemte for å følge partileder Knut Arild Hareides råd og samarbeide med Ap og Sp under mandagens fylkesårsmøte. 23 stemte for å gå inn i statsminister Erna Solbergs regjering.

Fylkesstyret foreslo dermed å sende fylkesleder Laila Eliassen, som vil samarbeide til høyre, samt tre røde og tre blå delegater.

Vestfold KrF har også besluttet at to av disse delegatene skal stemme på Hans Fredrik Grøvans forslag om å forbli i opposisjon, ettersom 16 av 45 stemte på dette. Foreløpig er det ikke avklart hvilken side disse to skal komme fra.

SE OGSÅ: Her er tallene som viser at flest støtter Hareide

Akershus

Akershus KrF sender fem røde og fire blå delegater til KrFs ekstraordinære landsmøte. Dermed er partileder Knut Arild Hareide en bak skjema.

På forhånd hadde fylkesstyret lagt fram et forslag med seks røde og tre blå delegater. En slik fordeling ville gitt partilederen den fordelingen han trolig måtte ha for å sikre tilstrekkelig støtte for sitt syn i forkant av landsmøtet fredag.

Men Akershus viste seg å være mer blått enn det fylkesstyret hadde sett for seg og partilederen kanskje håpet på.

Etter at 36 delegater støttet Hareides råd om å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet og 29 støttet nestleder Kjell Ingolf Ropstads råd om først å forsøke med Høyre, Frp og Venstre – ga fordelingen seg selv. Akershus sender fem røde og fire blå til skjebnelandsmøtet på Gardermoen.

På forhånd hadde 50 av delegatene stemt for å gå inn i regjering, mens 13 ville bli i opposisjon som i dag.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen