Fotball

Herjer i Sverige – ex-Lyn-spiller Cathinka Tandberg kan få landslagsdebuten

I fraværet av Ada Hegerberg og flere andre angrepsstjerner kan landslagsdebutant Cathinka Tandberg (19) spille en viktig rolle for Norge i nasjonsligaen.

Linköping-spilleren har notert seg for tre mål og én målgivende pasning på de siste fire kampene, og 19-åringen kan skilte med 15 målpoeng på 24 seriekamper denne sesongen.

Det har belønnet seg med plass i den norske landslagstroppen som skal møte Frankrike to ganger.

– Cathinka har bøttet inn mål i Sverige og gjør det bra der. Hun har en herlig attitude i spillet, er god i boksen og har imponert meg. Jeg gleder meg til å bli kjent med henne og gi henne sjansen nå, sa landslagssjef Leif Gunnar Smerud da han presenterte uttaket.

Ellers kan Smerud glede seg over at spillere som Guro Bergsvand, Maria Thorisdottir, Elisabeth Terland (alle Brighton), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham) og Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid) alle nyter godt med spilletid i sine respektive klubber.

Les flere saker om Lyns damelag her

Smerud mangler Guro Reiten og Caroline Graham Hansen til kampene på grunn av skade. Ada Hegerberg ble ikke tatt ut etter å ha kommet tilbake fra skade nylig.

Etter de to første kampene i puljespillet i nasjonsligaen ligger Norge på 3.-plass i sin gruppe med ett poeng. Frankrike topper med full pott. Det er kun gruppevinner som går til nasjonsligasluttspillet og spill om OL-billett. Det håpet er så å si ute, men Norge har mye å spille for: Sisteplassen rykker ned til B-divisjonen, og 3.-plass må spille kvalifisering om å unngå nedrykk.

Frankrike kommer til Ullevaal 27. oktober. Fire dager senere møtes lagene i Frankrike.

Slik har spilletiden vært

Målvakter:

Cecilie Fiskerstrand: Fast burvokter for LSK Kvinner. Ble imidlertid tatt av til pause i 2-0-seieren mot Åsane i helgen.

Aurora Mikalsen: Spilte 90 minutter i 2-0-seieren mot Rosenborg i helgen. Har fortsatt å vokte buret for Norge etter at Smerud tok over landslaget.

Guro Pettersen: Benket til fordel for keeperkollega Tompkins da Vålerenga slo Lyn 3-0 i helgen. Ellers fast hos serielederen.

Forsvarsspillere:

Guro Bergsvand: Nyter tillit i Brighton og har startet samtlige seriekamper denne sesongen. Gjorde selvmål i 2-4-tapet mot Chelsea i helgen.

Mathilde Harviken: Fast i Rosenborg-elleveren, og er en viktig brikke hos tabelltoeren i Toppserien.

Maren Mjelde: Ubenyttet reserve i helgen, men landslagskapteinen har startet to av seriekampene denne sesongen. Begge kampene endte med tre poeng for den regjerende seriemesteren.

Maria Thorisdottir: Har i likhet med landslagsvenninne Bergsvand startet alle seriekampene for Brighton denne sesongen.

Thea Bjelde: Spilte 80 minutter da Vålerenga tok over tabelledelsen i Toppserien i helgen. Startet blant annet også begge CL-kvalikkampene mot Real Madrid.

Tuva Hansen: Slitt med spilletid i Bayern München. Kun fått fem minutter som innbytter siden forrige landslagspause.

Marit Bratberg Lund: Spilte 90 minutter og scoret for Brann i 2-0-seieren mot Rosenborg i helgen. Har startet to av tre seriekamper siden forrige landslagspause.

Malin Brenn: Har startet de foregående to kampene i forsvarsleddet til Linköping.

Midtbanespillere:

Ingrid Syrstad Engen: Trønderen spilte 90 minutter da Barcelona slo Granada 6-1 i den spanske serien i helgen. Startet også den første kampen etter forrige landslagspause.

Frida Maanum: Fikk en halv omgang som innbytter da Arsenal slo Bristol City 2-1 i helgen. Ikke startet i serien siden første serierunde.

Vilde Bøe Risa: Fikk 90 minutter for Atlético Madrid i 2-0-seieren mot Sporting Huelva i helgen.

Cesilie Andreassen: Har spilt det som er for Rosenborg siden forrige landslagspause. Scoret i 1-1-kampen mot Stabæk 14. oktober.

Lisa Naalsund: Har slitt med spilletid i Manchester United denne sesongen, men midtbanespilleren startet begge kampene i mesterliga-playoffen mot PSG. Scoret i den andre kampen.

Angrepsspillere:

Sophie Román Haug: Den tidligere Roma-spilleren har startet de to siste kampene for Liverpool, men lyspunktet fra fotball-VM i sommer har ikke gjort mål i serien for rødtrøyene.

Karina Sævik: Fast hos serieleder Vålerenga. Scoret da laget tok seg til NM-finale etter semifinaleseier mot Lyn.

Elisabeth Terland: Har scoret fire mål for Brighton i den engelske superligaen. Ble benket sist, men fikk en halvtime som innbytter.

Cathinka Tandberg: Spilte 90 minutter for Linköping i helgen, og landslagsdebutanten har fire målpoeng på de siste fire kampene. Scoret blant annet to mål i 6-2-seieren mot Växjö 15. oktober.

Celin Bizet Ildhusøy: Spilte 90 minutter for Tottenham i helgen. Den tidligere VIF-spilleren har startet samtlige seriekamper denne sesongen, men står uten scoring.

Mer fra Dagsavisen