Første Lyn-tap på syv uker: - Vi manglet energien

(Lyn - Stabæk 1-2) Etter tre strake seire vippet det feil vei for Lyn søndag. I et jevnt og sjansefattig oppgjør manglet det lille ekstra laget har hatt i de siste ukene. Anna Aahjem scoret i sin tredje strake kamp, men det holdt ikke mot et godt Stabæk-lag.

KRINGSJÅ (Dagsavisen): - Stabæk er et godt lag og spilte godt. Vi hadde også våre perioder, men i dag var det en energi som manglet. Jeg syns likevel det kunne vippet begge veier, sier Lyn-trener Tom Stenvoll til Dagsavisen.

For det var ikke noen stor dominans hos noen av lagene. De store sjansene var få og kom sjeldent. Anna Aahjem utlignet på det som var Lyns eneste store sjanse i løpet av hele kampen. Før det hadde Stabæk tatt ledelsen på straffespark. Gjestene skapte én sjanse i andreomgang og scoret også på denne, etter 50 minutter. Det ble også seiersmålet. Kirvil Odden Sundsfjord reddet senere et nytt straffespark, men det hjalp ikke for resultatet i dag.

- Det er jevnt, men sånn er det. Noen ganger taper man og det må jentene tåle. I det hele tatt en solid Toppseriekamp, sier Tom Stenvoll.

Emilie Closs med blomster før kampen - 100 kamper for Lyn.

Closs i 100

Etter at Emilie Closs mottok blomstene for sin jubileumskamp, nummer 100 for Lyn, startet stillingskrigen med en gang. Begge lag tydeliggjorde ønsket om tre poeng allerede fra start. Tempoet var høyt og duellene smalt. Cathinka Tandberg fikk seg en trykk og måtte sette seg ned på kunstgresset, men etter litt hvile kom hun seg på beina. Det var viktig for Tandberg er mye involvert i det offensive spillet. Det kom noen flotte angrep da Emilie Bølviken spilte opp på en Tandberg med motstander i rygg. Spissen sentret så høyreving Kamilla Melgård igjennom på førstetouch, og når Melgård setter fart langs kanten blir det alltid farligheter.

Etter femten minutter hadde Stabæk noen gode minutter og det var også da de tok ledelsen. Et skudd fra kloss hold gikk opp i armen på Bølviken, som mente hun var uskyldig, men dommer blåste straffe. Den satt Justine Kielland sikkert i mål.

Anna Aahjem utfordrer

Aahjem utlignet alene med keeper

Omgangen var ellers sjansefattig. Gjestene var naturlig nok fornøyd med ledelse og dempet det høye presset etter scoringen. Innledningsvis prøvde midtstopperne deres å bryte foran spissene Tandberg og Anna Aahjem, men det ble også litt mer passivt etterhvert. Det lavtliggende forsvaret gjorde det vanskelig for Lyn å brodere seg igjennom, forsvarstreeren med Iselin Sandnes Olsen, Emilie Bølviken og Maria Fink spilte derfor ballen mye seg imellom, i påvente på et gjennombrudd. Det lå ikke helt i lufta, men plutselig kom det. Anna Aahjem ble sendt alene med keeper og spissen gjorde ingen feil. Kontant satt hun inn sitt tredje mål på tre kamper og feiret på sin nye måte, inspirert av Ronaldo og Mbappé. Bortelaget ropte på offside, men linjedommer holdt flagget nede. Det var nok helt på grensen.

Utligningen kom på et beleilig tidspunkt og burde gitt ny energi i Lyn-laget, men det var gjestene som tok kommandoen da de siste 45 ble sparket i gang. Langs høyrekanten slet Kamilla Melgård med det defensive mot en hissig Smilla Vallotto. Stabæks venstreving rev seg løs fra markeringen og fikk rom til å skyte etter 50 minutter. En god avslutning rett opp i nettaket og dermed fikk gjestene en perfekt start på andreomgangen.

Stabæk holdt unna

Det preget kampbildet. Gjestene var komfortable med ballen i beina og trillet rundt i de bakre ledd. Lyn kom for sent opp i ballfører og ble løpene mye i mellom. Monica Isaksen kom inn halvveis i omgangen og bidro til å vippe pendelen tilbake i et slags angripsrettet hjemmelag, men de store sjansene uteble. Selma Hernes skjøt en meter utenfor i ettermælet av en corner, men det var egentlig det nærmeste. Det var et lite trykk i sluttminuttene, Jenny Olsen var et dårlig mottak fra å være alene med keeper, ellers plukket Sunniva Skoglund de innleggene som kom.

Stabæk kunne lagt på til 3-1 og punktert kampen 15 minutter før slutt, men denne gangen var Kirvil Odden Sundsfjord med på skuddet. Det kom i keeperhøyde og kapteinen slo det ut til corner. Det burde vært en vitamininnsprøytning, men dessverre bidro ikke strafferedningen til poeng i dag.

Stabæk-jubel etter 1-0

Cupen neste

Dermed tok Stabæk med seg alle tre poengene og tetter igjen tabellen rundt fjerdeplassen. LSK vant også i dag og melder seg på igjen i kampen om en sluttspillplass. Men Lyn er fortsatt i førersetet med 21 poeng og en kamp til gode på Stabæk. Det er to kamper igjen før ferien, TIL 2020 borte i cupkamp på onsdag, Kolbotn hjemme på Kringsjå i Toppserien søndag.

- Det er viktig for oss å gjøre det godt i cupen så vi skal dra nordover og fighte. Deretter kommer Kolbotn på søndag. Det har vært mange tette kamper i det siste og jentene kjenner det. Det blir nok tett og jevnt i de to neste også, sier Tom Stenvoll.

Selma Hernes ble kåret til banens beste av klubbens jury, men ser heller fremover enn tilbake på prestasjonen og kampen i dag. - Vi slet med å sette spillet vårt og Stabæk virket godt forberedt og spilte godt. Nå skal vi til Tromsø og spille cup og må nullstille oss til det oppgjøret, sier Hernes til Dagsavisen.

---

Toppserien grunnserie runde 13, søndag

Lyn - Stabæk 1-2 (1-1)

OBOS Arena Kringsjå: 325 tilskuere.

Dommer: Karoline Jensen, Furuflaten IL

Mål: 0-1 Justine Kielland (15′, straffe), 1-1 Anna Aahjem (40′), 1-2 Smilla Vallotto (50′)

Gule kort: Emilie Bølviken, Lyn. Kim Sundlöv, Stabæk.