trikkeligaen

Fagermo bruker ferien på spillerjakt: – Vi har utfordringer

Vålerenga-treneren ligger ikke på latsiden i landslagspausen. De neste dagene skal brukes til å finsikte eventuelle nyervervelser.

VALLE (Dagsavisen): Vålerenga er kun tre poeng bak serieleder Rosenborg, og Dag-Eilev Fagermos mannskap har gått inn i «miniferien» med to viktige trepoengere mot henholdsvis Molde (b) og Sandefjord (h). VIF trente mandag, men tar nå fire-fem dager ferie – riktig nok med individuelle program. Også Dag-Eilev Fagermo har «ferieplanen» klar.

– Jeg skal jobbe litt. Jeg må nok se litt på spillere. For jeg regner med at selv om vi ikke har noe særlig med penger, så kan det forsvinne spillere som gjør at vi sannsynligvis må være i forkant med tanke på det overgangsvinduet som kommer. Så det blir nok mest det for min del, sier Fagermo til Dagsavisen.

– Noen spesielle typer du har blinket deg ut?

– Det er jo posisjoner, da, der vi eventuelt kan bli svekket. Vi har utfordringer bak, og vi kan ha utfordringer framme også, sier Vålerenga-treneren.

Dønnum ut?

Kantspiller Aron Dønnum (23) er et hett navn om dagen. Han har tidligere uttalt til Dagsavisen at han tror utenlandsdrømmen oppfylles i sommer.

– Tror du Dønnums form og plassen på A-landslaget gjør at drømmen hans oppfylles?

– Vanskelig å si. Vi har flere spillere som ønsker å spille i utlandet, vi. Og det er spillere vi ønsker å forlenge med som kanskje går ut av kontrakt etter hvert. Det er sånn spillerlogistikk er. Det er noe som er kontinuerlig. Vi må jo regne med at det er interesse rundt Aron, som det er rundt andre spillere også. Så vi må eventuelt prøve å være i forkant, sier Fagermo.

Vålerengas Aron Dønnum.

Dønnum har tidligere uttalt at det er interesse fra for eksempel Tyskland og Italia. Men foreløpig foreligger det ikke noen konkrete bud, sier VIF-sportssjef Jørgen Ingebrigtsen.

– Jeg opplever at det er et avventende marked der ute. Men nå er jo Aron i de beste hender, etter mitt skjønn. I Jim Solbakken har han den mest rutinerte agenten her til lands. Han er den med mest kontakter. Og fordelen med å ha så flinke folk rundt seg i det forretningsmessige, er at det blir veldig lite støy av det rundt Aron. Mens mer urutinerte, nye agenter bygger opp saker og ting som kanskje ikke er en sak. Nå brukes heller energien på det som eventuelt blir konkret – for begge parter. Så tar agenten av seg alt det andre, sier sportssjefen og legger til:

– Jim var innom her en times tid i går. Vi diskuterte både hva vi tenker, og hva han og Aron tenker.

Skal ha godt betalt

Ingebrigtsen legger ikke skjul på at mange følger med på Dønnum.

– Det er masse interesse, men det er lang vei fra interesse til konkrete tilbud. Det er ingen konkrete ting på bordet akkurat nå.

Og hva så med prisen VIF har på Dønnum?

– Markedet bestemmer prisen. Det kommer an på hvor mange som kommer, og hvem som kommer, samt hvilket marked han eventuelt skal til. Men Aron er kanskje Eliteseriens beste spiller, og da kan vi jo se hvilke priser som gjelder.

– Da tenker du på noe à la Jens Petter Hauge til Milan?

– Det får vi se på. Jens Petter hadde jo spilt godt i Europa, og sånne ting. Og det er ikke mange fra Norge som går rett til det nivået.

Hauge skal ha kostet milaneserne rundt 50 millioner kroner da han ble hentet fra Bodø/Glimt.

Norway's Jens Petter Hauge poses with his AC Milan's jersey during the official presentation at the Milan team headquarters, Italy, Thursday, Oct. 1, 2020. (Claudio Grassi/LaPresse via AP)

Back og kant

Sportssjefen innrømmer også at VIF er på spillerjakt. Back, kant og stopper nevnes som mulige posisjoner å forsterke.

– Sam Adekugbe har en kontrakt som går ut til jul. Så han går enten til jul, eller så kommer det nok økonomi på bordet til at vi selger ham i sommer. Vi ser derfor åpenbart etter en ny venstreback. Det må inn en venstreback i løpet av de to eller åtte neste månedene, røper han.

Vålerenga-spillerne koste seg i finværet mandag.

– I tillegg er vi litt for tynne på kant, hvis det går an å si. Vi har litt for få alternativer der. Tobias Christensen kan bli satt på kant, men først og fremst er han prioritert som indreløper. Så vi tror vi må ha inn folk på kant. Og så er det dette med Aron – hvem vet hva som skjer der. Kommer tiden da han reiser videre allerede i sommer, og skal vi være gode på å planlegge, tror vi at vi må ha inn to kantspillere i løpet av det neste eller de to neste overgangsvinduene. For det holder ikke med bare én hvis Aron forsvinner – da står vi plutselig i samme situasjon som nå. Så venstreback og kantspillere er det som er prioritert hos oss nå.

– Vil dere eventuelt vurdere kortvarige løsninger på lån?

– Først og fremst ser vi på permanente løsninger. Men hvis det kommer en uventet avgang, vil vi også vurdere en låneovergang. For eksempel for høstsesongen, svarer sportssjefen.

Foreløpig holder han kortene tett til brystet rundt hvem som er aktuelle for klubben.

– Vi har noen interessante spillere i kikkerten per posisjon der vi leter, men foreløpig er vi ikke kommet langt nok til at jeg kan nevne noen navn, sier Ingebrigtsen.

Mer fra Dagsavisen