Som Dagsavisen tidligere har skrevet peker flere sentrale kilder på Frode Jacobsen, gruppeleder for Ap i Oslo bystyret, som Jan Bøhlers arvtaker. FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX

Flest lokallag går inn for Frode Jacobsen som ny leder i Oslo Ap

47 lokallag foreslår Frode Jacobsen som ny leder i Oslo Ap. Forslagene veier tungt for valgkomiteen.

Som Dagsavisen tidligere har skrevet, peker flere sentrale kilder på gruppeleder for Ap i Oslo bystyret Frode Jacobsen som Jan Bøhlers arvtaker.

I forbindelse med valg på årsmøtet i Oslo Arbeiderparti 11. og 12. mars har lagene i Oslo Arbeiderparti og AUF i Oslo kommet med forslag til tillitsvalgte. Flest lag foreslår Jacobsen til ledervervet.

De største i ryggen

Jacobsen omtales som Raymond Johansens mann i Oslo bystyre: Det er Jacobsen som har ansvaret for å lose igjennom byrådets politikk og avtaler med andre partier i bystyret.

Han har 47 lag bak seg. Blant dem det største lokallaget Oslo Arbeidersamfunn, og 16 AUF-lag.

Det er ikke ubetydelig hva AUF mener i denne sammenhengen. Samlet sett har AUF i Oslo 25 prosent av stemmene på årsmøtet i mars, hvor ny leder skal velges.

Tre lokallag foreslår Marianne Marthinsen som ny leder, et lokallag foreslår Eskil Pedersen, et foreslår Victoria Marie Evensen, og også Katinka Riksfjord Sporsem blir spilt inn av et lokallag.

Nei fra Marthinsen

Marianne Marthinsen har selv avvist overfor Dagsavisen at hun er aktuell som ny leder i fylkespartiet.

– Jeg er fullstendig uaktuell som leder av Oslo Ap. Jeg har meldt til valgkomiteen at jeg ikke tar gjenvalg til partistyret, har hun uttalt.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Betyr mye

At flest lokallag stiller seg bak Jacobsen veier naturlig nok tungt, forklarer valgkomiteen.

– Innspillene fra lagene vil alltid bety mye. I tillegg skal valgkomiteen ta en helhetsvurdering når vi nå skal sette sammen et styre som vi mener er det beste, sier leder av valgkomiteen Øyvind Slåke til Dagsavisen.

Valgkomiteen skal levere et utkast til innstilling tirsdag neste uke. Denne skal ut på høring i fylkesparti før den endelige innstillingen er klar 6. mars. Valgkomiteens leder tar oppgaven med stort alvor.

– Vi skal ha et partistyre som gjenspeiler partiorganisasjonen. Det blir Oslo Aps viktigst strategisk og politiske organ, sier Slåke.

LES OGSÅ: Jan Bøhler trekker seg etter 12 år

«Kamzy» som nestleder

Det er også en overvekt av lokallagene som stiller seg bak at Khamshajiny Gunaratnam blir sittende som nestleder i fylkespartiet.

Oslos varaordfører er foreslått av 35 lokallag som nestleder.

Torunn Kanutte Husvik foreslås av ni lokallag. Mens Julie Lødrup, Lene Løken, Marianne Marthinsen og Fredrik Mellem foreslås som nestleder av et lokallag hver.

LES KOMMENTAR: Raymond Johansen fester grepet (Irene Halvorsen)