Byløvene

En perle i Oslofjorden

Gressholmen Kro serverer idyll og frisk sommermat et lite kvarter med båt fra Aker Brygge.

Dagsavisen anmelder

5

Gressholmen kro

Gressholmen, Oslo

Tlf. 906 79 653

Mat             5

Meny          5

Miljø           6

Service       4

Prisnivå      4

– Ah, dette er pur glede, sukker en fornøyd byløve og nipper til glasset med en ungarsk Chardonnay.

Det er gått ett år siden forrige gang Dagsavisen tok båten ut til Gressholmen for å besøke den gamle kroa, en institusjon i Oslofjorden som i generasjoner har vært et yndet samlingspunkt for byens innbyggere. Den gang var anledningen gjenåpning av Gressholmen Kro, etter en omfattende oppussing i regi av Oslo kommune. Ann Sung-An Lee, en av de to makkerne bak prosjektet, kunne da slå fast at målet var å bli et «vennlig og inkluderende sted for alle slags folk, både familier med unger, løkkahipstere og de godt voksne».

Ett år senere kan vi vel konstatere at de har lyktes riktig så godt, det kryr av folk i alle aldre når byløvene setter seg til rette ved et bord i skyggen, på en romslig uteservering.

Menyen er ganske enkel. Her snakker vi tre hovedretter – dagens fisk, dagens kjøtt og dagens vegan – samt tre retter presentert som husets favoritter. Disse favorittene er klassikere som blåskjell og reker med brød og majones, samt en kyllingsalat.

– Dette er akkurat slik en ønsker seg en varm sommerdag i Oslofjorden. Takk og lov at de har holdt seg unna den triste kromaten som preger så altfor mange steder, sier en fornøyd byløve og peker seg ut dagens fisk, servert, torsk med poteter, tomat- og paprikasalsa, salsa verde og sitron.

For byløvens makker faller valget på dagens kjøtt. Dette skal ifølge menyen være en langtidsstekt tynnribbe med hvitløk og potetmos, sellerisalat og pepperrotkrem. Vi skal snart få beskjed om at det ikke er tynnribbe å oppdrive, kylling har overtatt plassen som dagens kjøtt, men forøvrig kan vår vennlige servitør fortelle at retten er nøyaktig den samme. Litt nølende holder vi oss derfor til valget av dagens kjøtt.

Det skal vise seg å være et vellykket valg. Frykten for tørr kylling gjøres til skamme, den er saftig og står svært godt til tilbehøret. Retten kunne ha blitt litt kjedelig, men en salsa med litt sting og en god sellerisalat gjør sitt til at dette er riktig god, frisk og sommerlig rett. Også torsken er vellykket. Selve fisken er nær perfekt tilbredt, og selv om tilbehøret er litt anonymt er det i sum en god rett.

Av husets to hvitviner velger vi bort en riesling til fordel for en Jon Josh Chardonnay fra Ungarn, etter anbefaling fra den unge servitøren. Det er en relativt enkel vin som står fint til både torsken og kyllingen.

På dessertfronten er det ikke mye å velge mellom. I mangel på andre valg bestemmer byløvene seg for to dagens dessert. Her snakker vi en klassisk sjokolademousse, med en intens smak av sjokolade. Dette er bra, selv om det på ingen måte er en uforglemmelig dessert.

I sum er dette et riktig godt måltid. Det er enkelt, ingen store overraskelser, ganske tradisjonelt, men for et sted som dette er det et godt valg av meny.

Selve miljøet er en historie for seg. Gressholmen Kro ligger utrolig fint til på en av Oslofjordens mest idylliske øyer, en øy som har huset både landets første flyplass og Lilleborg Fabrikkers såpekokeri. Selve Gressholmen Kro har røtter tilbake til klubbhuset til Christiania Vaabenøvelsesforening på siste del av 1800-tallet.

Det er ingen grunn til at Gressholmen Kro ikke skal bli et yndet sted for Oslo-folket, ikke minst på varme sommerdager.

Prisen ligger på rundt 230 for dagens fisk og dagens kjøtt, og på 164 kroner for dagens vegan, som denne dagen var en hvit bønnegryte. Prisen på husets favoritter ligger opp mot 200 kroner. Porsjonene er rause når det gjelder hovedrettene, porsjonene med reker og blåskjell ser derimot litt små ut. Samtlige retter er tilgjengelig i barneporsjoner, til halv pris.