Oslo

Oslo vil ikke prioritere vaksiner til ansatte i barnehager og skoler

Det blir ikke nødvendig å la lærere og barnehageansatte gå foran i vaksinekøen i Oslo, i følge kommunen. Utdanningsforbundet reagerer: – Noen barnehager er jo åpne hele sommeren.

Regjeringen åpner nå for at kommunene kan prioritere ansatte i skoler og barnehager i vaksinasjonsprogrammet, hvis de ønsker det, som blant annet VG omtalte tirsdag. Men overfor Dagsavisen er leder for vaksinasjonsprogrammet i Oslo, Miert Skjoldborg Lindboe klar på at kommunen ikke kommer til å gjøre en slik prioritering.

Aina Skjefstad Andersen, leder for utdanningsforbundet i Oslo, er kritisk. Hun mener særlig at de som jobber i barnehager burde blitt prioritert.

– Noen barnehager er jo åpne hele sommeren, og de ansatte tar ut ferie på forskjellige tidspunkt, påpeker hun.

Allerede i mai ba byrådet i Oslo Folkehelseinstituttet om å få la lærere og barnehagelærere rykke fram i vaksinekøen. Nå er det ikke lenger behov for en slik prioritering i Oslo, i følge Lindboe.

«Vil få vaksinene i tide»

I en SMS til Dagsavisen påpeker Lindboe at alle innbyggere over 18 år etter planen vil kunne få første dose i løpet av juli, og dermed vil være vaksinert til skolestart.

«Dette gjør at alle ansatte i skoler og barnehager som bor i Oslo vil få vaksinene i tide uansett hvilke prioriteringer vi legger til grunn», skriver han.

Han skriver også at kommunen ikke er ferdig med å vaksinere helsepersonell, og at før barnehageansatte kan prioriteres må helsepersonell være vaksinert, ifølge retningslinjer fra Folkehelseinstituttet.

Det kan imidlertid bli aktuelt å vaksinere ansatte som jobber i Oslo, men bor i en annen kommune.

«En utfordring vil være ansatte som jobber i andre kommuner. Her må vi avvente avklaringen fra FHI og Regjeringen. Dette for å sikre at vi får nok vaksiner til å vaksinere både Oslo sine innbyggere og ansatte», skriver Lindboe videre.

Utdanningsforbundet frykter forsinkelser

Aina Skjefstad Andersen i Utdanningsforbundet er også bekymret for hva som skjer hvis vaksinasjonsprogrammet blir ytterligere forsinket.

– En del av argumentasjonen fra statsråden i går var at det har vært forsinkelser i vaksineleveringen. Det er en viss risiko for at planen må fravikes, sier hun.

Leder Aina Skjefstad Andersen i Utdanningsforbundet i Oslo.

Da kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) tirsdag annonserte at regjeringen nå åpner for at kommunene kan prioritere ansatte i skoler og barnehager i vaksinekøen, begrunnet hun det med at forsinkelser i vaksineleveransene gjør at det tar lengre tid enn antatt å vaksinere hele befolkningen. Alle lærere vil derfor ikke være beskyttet når skolene åpner igjen etter sommerferien.

– Det er viktig at vi får en så tilnærmet normal og god start etter sommerferien som mulig. Barnehager, skoler og SFO planlegger for grønt nivå, med færre smitteverntiltak, sa kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Som Lindboe mener også Andersen at kommunen må vurdere å vaksinere de som bor i en annen kommune, men jobber i Oslo.

Mener at vaksinen kommer for sent

Andersen mener også at gruppene kommunen nå kan velge å prioritere burde blitt prioritert tidligere.

– Dette har vi etterlyst fra før jul, og vi har gjentatt det både skriftlig og muntlig. Regjeringen har også hatt et mål om at skoler og barnehager skal holdes mest mulig åpne. Derfor burde disse gruppene blitt prioritert tidligere, sier hun.

Hvorvidt lærere skal prioriteres i vaksinekøen har vært en stor diskusjon gjennom hele våren. I mai sa byrådsleder Raymond Johansen til NTB at Oslo hadde bedt Folkehelseinstituttet (FHI) om å få prioritere flere utsatte yrkesgrupper, blant annet lærere. Da var det bare helsearbeidere som var en prioritert yrkesgruppe.

– Vi har sendt et brev til Folkehelseinstituttet hvor vi ber om at man bør kunne se på en rekke yrkesgrupper som prioritert for koronavaksine, sa byrådsleder Raymond Johansen da.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: