WHO: Verden må forberede seg på en pandemi

Verden må forberede seg på at utbruddet av covid-19-viruset kan bli en pandemi, sier WHO-leder.


Lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesu, mener virusutbruddene i Iran, Italia og Sør-Korea er svært bekymringsfulle. I Italia er seks personer døde og minst 219 smittet. Også i Iran stiger tallet på smittede og døde. Det offisielle tallet på smittede er 60, og det offisielle tallet på døde er tolv. I Sør-Korea er 833 personer nå registrert smittet av viruset. Tallet er det høyeste utenfor Kina, og totalt åtte mennesker er så langt døde i landet.  Samtidig er tilfeller registrert i flere nye land i Midtøsten.
Italienske myndigheter opplyste mandag at seks personer i landet til nå har mistet livet av viruset. Det er nå bekreftet over 200 smittetilfeller, flesteparten av dem i Nord-Italia.

Avlyste arrangementer

Fotballkamper er avlyst, veisperringer er satt opp og rundt 50.000 innbyggere i en rekke byer er bedt om å holde seg hjemme. Virusfrykten smittet mandag også over på Europas børser og førte til kraftige fall i både London, Frankfurt, Paris, Madrid, Roma og Oslo.
Også på Wall Street i New York falt indeksene kraftig da det ble åpnet for handel.
– Med mer enn 2.600 liv som har gått tapt allerede, er det ikke noe annet valg enn å forberede seg på alle nivåer, sier EU-kommissær Janez Lenarcic med henvisning til antallet døde i hele verden.
Unionen legger nå over 230 millioner euro på bordet for å kunne møte utfordringene knyttet til viruset.
– De siste ukene har vist hvor raskt et nytt virus kan spre seg rundt i verden og forårsake utbredt frykt og forstyrrelser, sier WHO-leder Ghebreyesus.

Motstridende opplysninger fra Iran

Også i Iran stiger tallet på smittede og døde, og skoler, kinoer og andre offentlige møteplasser holder nå stengt i store deler av landet. En iransk politiker anklager imidlertid myndighetene for å dysse ned virusutbruddet. Det halvoffisielle nyhetsbyrået ILNA siterte mandag et medlem av nasjonalforsamlingen på at opptil 50 personer har mistet livet av covid-19-viruset bare i byen Qom.
Irans myndigheter avviser at de dysser ned virusutbruddet og sier det ikke stemmer at 50 personer er døde.
– Vi vil kunngjøre alle tall vi har på døde i hele landet. Vi lover å være åpne om rapporteringen av tall, sier regjeringstalsmann Ali Rabiei.

Flere nye land

Mandag ble de første tilfellene i Afghanistan, Irak, Bahrain og Kuwait registrert. Alle tilfellene gjelder personer som har vært i Iran, flere av dem i byen Qom. Også i Libanon og De forente arabiske emirater er viruset påvist hos personer som har vært i Iran. At viruset har nådd stadig flere land i Midtøsten øker frykten for at det kan få fotfeste i land der helsevesenet er dårligere stilt til å håndtere og begrense større utbrudd. Tyrkia, Pakistan, Afghanistan og Armenia har nå stengt grensene til Iran i et forsøk på å hindre spredning, og Irak har innført reiserestriksjoner. I Kina fører virusutbruddet til at Folkekongressen utsettes for første gang på flere tiår, meldte statlige medier mandag. Virusutbruddet har så langt kostet 2.592 personer i Kina livet, men antallet nye smittetilfeller i landet er fallende.