Verden

USA har stanset nesten 1 million på Mexico-grensa

USAs grensepoliti har det siste året pågrepet eller bortvist nesten 1 million mennesker på grensa til Mexico, ifølge amerikanske myndigheter.

Antallet er det høyeste på nesten ti år, opplyste fungerende sjef Mark Morgan for toll- og grenseetaten CBP tirsdag.

President Donald Trump har innført knallharde tiltak mot migrasjonen fra sør, men antallet mennesker som stanses på grensa, begynte først å falle i sommer.

I september ble drøyt 52.000 mennesker stanset, sammenlignet med 144.000 i mai.

Økningen det siste året skyldes hovedsakelig strømmen av mennesker på flukt fra vold og fattigdom i land i Mellom-Amerika. Mange kommer sammen med familiemedlemmer til grensa, hvor de melder seg til amerikanske myndigheter for å søke asyl.

Les også: USA: Flertall støtter riksrettprosess mot Donald Trump

Nektes å søke asyl

Vanligvis faller antallet grensepasseringer i de varme sommermånedene, men Morgan mener det er regjeringens tiltak som har båret frukter.

Trumps regjering har blant annet innført krav om at mellomamerikanere søker asyl i det første landet de passerer, det vil si Guatemala eller Mexico. Regjeringen har dessuten gitt ordre om at alle asylsøkere skal returneres til Mexico, men iverksettingen av ordren er inntil videre stanset i amerikanske domstoler.

Samarbeid

Mexicanske myndigheter har bidratt til at færre migranter og flyktninger kommer seg til grensa i nord.

Samtidig kommer det stadig flere meldinger om at migranter blir bortført, ranet eller utsatt for pengeutpressing i Mexico, der drapsraten steg til nesten 35.000 i fjor.

– CBP fortsetter å samarbeide med våre utenlandske partnere – spesielt Mexico, El Salvador, Guatemala og Honduras for å håndtere denne regionale krisen, sa Morgan til pressen i Det hvite hus tirsdag.

De fleste som kommer fra de tre sistnevnte landene, betaler minst 60.000 kroner til menneskesmuglere for den farlige og av og til dødelige reisen nordover, ifølge nyhetsbyrået AP.

Les også: Norge sier nei til båtmigranter – har avvist gjentatte forespørsler fra EU

Lukkede mottak

Færre enn tidligere holdes nå i lukkede amerikanske mottak på grensa. For fire måneder siden, var 19.000 sperret inne, i dag er det under 4.000, opplyste Morgan.

Foruten å begrense mellomamerikanernes mulighet til å søke asyl, har Det hvite hus funnet penger i forsvarsdepartementets budsjett for å bygge ut grensegjerdet.

Morgan sier drøyt 110 kilometer med nye gjerder er oppført, og at til sammen 720 kilometer etter planen skal stå ferdig ved utgangen av 2020. (NTB)

Mer fra Dagsavisen