USA: Flertall støtter riksrettprosess mot Donald Trump

Ny måling viser at Donald Trump nå har et flertall av den amerikanske befolkningen mot seg.

I USA stormer det rundt Donald Trump. Landets president har siden han tiltrådte i 2017 splittet en hel nasjon mer eller mindre på midten.

Men det var fram til tirsdag.

Nå viser nemlig en ny måling at et flertall av amerikanere støtter en riksrettprosess mot Donald Trump.

Les også: Pentagon: USA støtter ikke tyrkisk militæroperasjon i Nord-Syria

Kupp

Som vanlig har Donald Trump rast på Twitter mot sine politiske motstandere, som vil stille ham for riksrett, og mener han utsettes for kuppforsøk.

– Etter hvert som jeg får vite mer og mer hver dag, kommer jeg til den konklusjonen at det som foregår ikke er en riksrettssak, det er et KUPP, skrev Trump.

Ifølge Trump er hensikten med kuppet mot ham å ta fra det amerikanske folket rettigheter som Gud har gitt dem: Folkets makt, stemmeretten deres, friheten deres, det andre grunnlovstillegget – som er retten til å bære våpen, religionen deres, militæret og grensemuren, skriver NTB.

Riksrett

Forrige uke la Trump fram et kart som trolig skal vise at han har bred støtte i mesteparten av USA. Men det har han altså ikke lenger.

Ifølge en måling fra Washington Post og School of Policy and Government (SCHAR) støtter nå et flertall av amerikanere at kongressen stiller Donald Trump for riksrett.

Hele 58 prisent sier de nå er enige i at kongressen satte i gang en riksrettprosess.

49 prosent mener Trump bør avsettes, mens 6 prosent er helt imot å fjerne Trump. 38 prosent er helt imot at Kongressen i det hele tatt satte i gang en riksrettprosess.

Les også: Trump politisk isolert etter Syria-tilbaketrekning

Avgjøres i Senatet

Som det ligger an nå, kan det se ut som Donald Trump kommer til å bli stilt for riksrett. I Representantenes hus er det flertall for dette og kammeret kontrolleres av Demokratene.

Men det er i det andre kammeret, Senatet, hvor det hele avgjøres.

Spørsmålet er om Senatet, som kontrolleres av Republikanerne, er villig til å felle Trump. Det kreves to-tredels flertall i Senatet om Trump skal fjernes. Altså hele 67 av 100 senatorer som må stemme for å felle presidenten.

Særlig har det som kalles Ukraina-saken ført til mer motstand mot Trump, også i kongressen.

Trump frøs tidligere i år rundt 2 milliarder kroner i militær bistand til Ukraina, før han ba landets president Volodomyr Zelenskyj om å etterforske Joe Bidens sønn.

Bistanden er siden blitt overført til Ukraina, og presidenten har nektet for at han krevde noen motytelse, skriver NTB.

Les også: Republikansk eks-senator hevder det er flertall i Senatet for å fjerne Donald Trump