Verden

Trump til Israel: – Hold igjen litt!

USAs president Donald Trump lover å jobbe for en "flott" fredsavtale, men sier partene selv må forhandle direkte. Han ber Israel holde igjen litt på bosetninger.

– Jeg ser gjerne at dere holder igjen litt for en stund når det gjelder bosetninger, sa Donald Trump til Israels statsminister Benjamin Netanyahu da de to møttes i Det hvite hus onsdag kveld norsk tid. Det anses som en sterkere kritikk av byggingen av de omstridte israelske bosetningene på Vestbredden enn Trump har gitt uttrykk for tidligere.

Trump sier samtidig at USA vil jobbe veldig hardt for å levere en "flott" ("great") fredsavtale mellom Israel og palestinerne.

– USA vil oppmuntre til fred, og virkelig en flott fredsavtale. Vi vil begynne å jobbe med det veldig flittig. Men det er partene selv som må forhandle fram en slik avtale direkte, sa Trump under pressekonferansen med Netanyahu etter møtet, som var det første mellom de to etter at Trump ble president.
– Israel må vise litt fleksibilitet. De må vise at de virkelig vi ha avtalen, sa Trump.

Også palestinerne må vise fleksibilitet, mener presidenten.

– De må bli kvitt noe av hatet de læres opp til ved en veldig tidlig alder, sa Trump. 

Møtet kommer etter signaler om det som kan være en betydelig skifte i amerikansk politikk overfor Israel og palestinerne. De siste par tiår har USAs presidenter, både fra Demokratene og Republikanerne, sagt at en fred mellom Israel og palestinere må inkludere en tostatsløsning med en uavhengig palestinsk stat side om side med den israelske staten, og med gjensidig anerkjennelse. Men signaler fra Det hvite hus før møtet var at USA ikke ville diktere en løsning, og at en palesitinsk statsdannelse ikke nødvendigvis var en betingelse for fred.  

Les også: Palestinerne har mistet håpet

Kan leve med begge deler

Under pressekonferansen onsdag kveld norsk tid sa Trump at han kan "leve med" både en tostatsløsning og en enstatsløsning.
– Jeg kan leve med begge deler. Jeg vil være veldig fornøyd med den løsningen begge parter liker, sa Trump.
– For å være ærlig, om Bibi (Netanyahu) og palestinerne er fornøyd, er jeg fornøyd med den de liker best, sa Trump.
Palestinerne har fått svært små forhåpninger etter signalene som er gitt fra Trump de siste ukene. Blant annet har Trump sagt han ønsker å flytte USAs ambassade til Jerusalem fra Tel Aviv - noe som vil være svært kontroversielt.
– Jeg ville elsket å se det skje. Og vi ser på det veldig veldig nøye. Vi ser på det med stor omhu, med stor omhu, tro meg. Og vi får se hva som skjer, sa Trump.

Trump backer tilbake

Hilde Henriksen Waage, forsker og historiker som har fulgt Midtøsten i en årrekke, mener Trumps uttalelser i dag viser at den politiske virkeligheten har innhentet ham.

– Vi ser nå at Trump backer tilbake fra sine tidligere ganske Israel-omfavnende løfter. Israel har nok trodd at de hadde Trump i sin lomme, sier Waage til NRK.

Mer fra Dagsavisen