Verden

Palestinere har mistet håpet

– Vi er på et lavmål i nyere palestinsk historie, sier den palestinske lederen Ghassan Khattib før dagens toppmøte mellom Donald Trump og statsminister Benjamin Netanyahu.

Bilde 1 av 2

JAFFA (Dagsavisen): Israels konservative ledere har store forventninger til det første toppmøtet med Donald Trump siden maktskiftet i USA. Trump har nærmest omfavnet Netanyahu, og har lovet en pro-israelsk politikk uten like.

– Det er mange her hos oss som ser fram til dette, sa Benjamin Netanyahu før avreisen fra Tel Aviv, og la til at president Trump er en «venn».

De åtte årene med president Barack Obama var vanskelige sett fra Netanyahus side. Nå håper han på et helt nytt forhold.

På Vestbredden og i Gaza sitter millioner av palestinere og følger utviklingen med skrekk. I de 24 årene som har gått siden Oslo-avtalene, var det nesten gitt at en palestinsk stat ville bli opprettet, det var bare et spørsmål om tid. Det gjelder ikke lenger.

– Lavmålet vi har nådd er tragisk, forteller Ghassan Khattib, en tidligere palestinsk statsråd, og en ledende intellektuell på Vestbredden. Han underviser ved Bir Zeit universitetet utenfor Ramallah.

Les også: Arabiske menn i Midtøsten støttet Trump

Arabisk vår ødela

– Den arabiske våren ødela mye for oss. Vår kamp ble marginalisert, arabiske land støtter oss ikke lenger, og Israel ble mye viktigere for Vesten, sier han i et intervju med Dagsavisen.

– Nå ledes USA av en president som har sagt mye negativt om palestinerne. Han skal møte Netanyahu, men han har ikke uttrykt noe ønske om å møte oss. Alt blir så ensidig. Jeg bare håper at vi kan overbevise ham om behovet for en tostatsløsning, sier Khattib.

Trump har truet med å kutte USAs økonomiske støtte på minst 800 millioner kroner til palestinerne, noe som kan få katastrofale følger.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kontroversielt

Slik det nå er på den israelske siden, er til og med snakk om en palestinsk stat kontroversielt. Naftali Bennett, undervisningsminister og leder for koalisjonspartiet Jødisk Hjem, advarer at hvis Netanyahu bare så mye som nevner de to ordene palestinsk stat under samtalene med Trump, vil «jorden ryste» når han kommer hjem.

Hva Bennett mener, er uklart, for lederen av bosetterpartiet har ikke noe bedre regjeringsalternativ enn Netanyahu. Men den israelske statsministeren er presset på grunn av en serie korrupsjonsavsløringer, og dette bruker Bennett til å presse ham inn i et hjørne. Bare de siste to ukene har Israel gitt grønt lys til byggingen av mer enn 6.000 hjem til bosetterne på Vestbredden.

Hva palestinerne kan gjøre for å komme på banen igjen, er usikkert. Khattib er kritisk til egne ledere og etterlyser en strategi for de neste årene.

– Vi hadde noen diskusjoner om hva som skulle skje hvis USA flyttet sin ambassade til Jerusalem. Men ut over det er det ikke mye, sier han, og beklager at palestinerne også er splittet mellom Vestbredden og Gaza.

Kommentar: Midtøsten venter på Trump

Ny Hamas-leder

Mandag utnevnte islamistiske Hamas, som styrer i Gaza, en ny leder. 55-årige Yahyia Sanwar var del av Hamas-bevegelsens militære lederskap, men satt i fengsel i Israel i 22 år dømt for å ha drept antatte palestinske kollaboratører. Han ble løslatt i 2011 som del av en fangeutveksling. Men i 2015 havnet han og to andre palestinere på USAs offisielle liste over ettersøkte terrorister. Under Sanwar er Hamas i Gaza nå ventet å fokusere mer på militante aktiviteter. Spenningen mellom Gaza og Israel er allerede høy, med en rekke rakettangrep på tvers av grensen.

På Vestbredden er israelske okkupasjonsstyrker del av praktisk talt alle palestineres dagligliv, som for eksempel på veiene.

– Det er her vi nå kan forvente de største forandringene, advarer Ghassan Khattib, hvis Trump og Netanyahu ikke skulle vise vilje til å gå for en tostatsløsning.

Bryte kontakten

– Vi kan stanse sikkerhetssamarbeidet med Israel, sier Khattib.

President Mahmoud Abbas’ sikkerhetsstyrker forsøker å forhindre selvmordsaksjoner mot Israel, men dette samarbeidet kan bli innstilt. Et slikt brudd kan også bli farlig for Abbas sitt regime, som ikke nyter bred støtte på Vestbredden: Ingen palestinsk leder kan si dette offentlig, men Abbas er til en viss grad også avhengig av okkupasjonen, uten den kunne Hamas eller andre palestinske fraksjoner ha overtatt makten.

– Ingenting ser lett ut. Men jeg tror Trump ennå har til gode å formulere sin Midtøsten-politikk, så vi er nødt til å innlede en dialog med ham, sier Ghassan Khattib.

– Men han må snakke med oss. Tiden for oss som støtter en tostatsløsning er ikke lenger på vår side, avslutter han.

Les også: Trump kan utløse ny vold

Mer fra Dagsavisen