Trump.

Stadig flere spør: Er Donald Trump mentalt stabil?

Stadig flere amerikanere stiller seg spørsmålet om Trump er egnet til å lede USA.

 

– Jeg stiller virkelig spørsmålstegn ved hans evne, og hans egnethet til å ha denne jobben. Det gjør meg urolig at han har tilgang på atomvåpen, sier James Clapper, tidligere direktør for USAs nasjonale etterretning. Han har arbeidet i høye stillinger under både demokratiske og republikanske presidenter.

Amerikanske psykiatere går langt i å diagnostisere Donald Trump uten å ha møtt mannen.

Rettspsykiater Bandy Lee, som har vært konsulent for demokratene anser Trump som så farlig for landet at han gir ut antologien «Det farlige tilfellet Donald Trump».

Les også: Trump blandet 9/11 og 7-Eleven

Narsissisme

Psykiatrikeren Allen Frances, en av mennene bak diagnosen narsissistisk personlighetsforstyrrelse, kommer også med en bok i september der han analyserer Trump.

I USA diskuteres Donald Trumps mentale helse mer og mer. I tillegg diskuteres det hvordan visepresidenten og kongressen skal gripe saken hvis de anser Donald Trump som ikke i stand til å gjøre jobben lenger.

Demokratenes leder i kongressen, Jacki Speier, ønsker at man for første gang i historien skal bruke paragraf 25 i konstitusjonstillegget, som stadfester at visepresidenten og en majoritet av ministerne kan frata presidenten embetet om han er ute av stand til å gjøre sin jobb. Om Trump da ikke går frivillig må det en votering til. Der må to tredeler i Senatet og Representantenes hus stemme for å kaste presidenten.

Det foreslås også å opprette en kommisjon som skal vurdere presidentens helse.

Det skriver Sveriges Radio.

Les også: – Trump trenger flere voksne i rommet

Utfall

Donald Trump har gått ut mot senator Jeff Flake i Arizona, som er republikaner og sterkt kritisk til den amerikanske presidenten.

Presidenten fulgte så opp kritikken med å ramme den kreftsyke veteranen John McCain. Han har fått hard medfart av Trump, som har rast mot senatoren for å ha avlagt den avgjørende stemmen da Kongressen stemte ned Republikanernes helsereformforslag.

Trump navnga dem imidlertid ikke fra scenen, og hevdet at dette viser at han har en selvbeherskelse som er en president verdig, skriver NTB.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Arizona

Twitter morgenen etter kritiserte han imidlertid Flake ved navn.

– Folkemengden i Phoenix i går kveld var fantastisk – et fullt hus. Jeg elsker den flotte delstaten Arizona. Ingen fan av Jeff Flake, svak på kriminalitet og grenser!

Etter en rekke usannheter, kommentarer og Twitter-utspill, stiller stadig flere seg spørsmålet om Donald Trump er ved sine fulle fem og i det hele tatt beregnelig.

CNN-anker Don Lemon sa umiddelbart etter folkemøtet i Phoenix:

– Vel, hva sier dere? Jeg kommer bare til å snakke fra hjertet her – det vi var vitne til var en total mørklegging av fakta. Han er mentalt ustabil. Det er flaut, sa han i studio.

Må stille spørsmålet

Kommentator i Washington Post, Eugene Robinson, mener man må stille spørsmålet om Trump er ved sine fulle fem.

– Det er ukomfortabelt å snakke om presidentens mentale helse. Men på dette punktet er det uansvarlig å la være, skriver Robinson.

Som Dagsavisen har skrevet har kritikken mot Trump haglet, også fra eget parti.

Republikanere som Bob Corker, som har vært lojal mot presidenten i flere år, sier ifra.

– Trump har enda ikke vist verken roen eller evnene som kreves for å bli «suksessfull» i rollen som president, sa Corker som la til at Trump åpenbart ikke kjenner USA, ifølge CNN.

Bob Corker går så langt som å si at presidenten skaper en rift i nasjonen og har hatt flere utspill som gir grunn til bekymring.

Kritikk

– Trump trenger flere voksne i rommet, sier medlem av representantenes hus Adam Schiff (D).

Han trekker også fram presidentens manglende evne til selvkritikk og manko på impulsontroll.

– Jeg tror det er presidentens evner som er problemet. Det er noen egenskaper i hans pesonlighet, som gjør at han ikke evner selvransakelse, sier Schiff i et intervju med CNN.

Fox News

Også på Fox News er det kritiske stemmer.

Tom Bevan fra konservative Real Clear Politics spør om folkemøtet i Phoenix var rette metode.

– Han spilte alle sine største slagere. Det er klart, publikum ventet utenfor… velgerbasen er der fortsatt. De vil se hva slags show han setter i gang, sa han i studio rett etter folkemøtet, sa Bevan.

Men Trumps improvisasjon ved podiet ødelegger mye, mener han og peker på at Trump surra seg bort da han skulle forklare hva han hadde sagt om demonstrasjonene og drapet i Charlottesville.

Twitter

– Om han skal komme seg videre, er jeg ikke sikker på at han gjorde det i kveld. Han snakket til sine kjernevelgere, hans støttespillere om hans agenda, sa Bevan.

Fox News-anker Sean Hannity derimot, hyller Trumps angrep på media.

Twitter skrev han: «Det er respektløst hvordan media løy til det amerikanske folk», skrev Hannity under Trumps kontroversielle folkemøte.