Verden

Stadig flere krever justisministerens avgang etter Russland-kontakt

Enda en av Trumps utvalgte sitter løst i stolen.

Selv om Det hvite hus' pressesekretær Sean Spicer hevder justisminister John Sessions har full tillit, syder det hos demokratene.

Også Trump har gitt full støtte til Sessions.

Presidenten sier også at han «ikke synes» at justisministeren trenger å erklære seg inhabil i granskingen av Russlands antatte forsøk på å påvirke presidentvalget i USA.

Justisministeren er i hardt vær etter at han ikke opplyste Senatet om at han hadde møtt Russlands ambassadør under valgkampen.

Inhabil

Nå er det klart at han ikke deltar i Russland-gransking. Dette opplyste han selv på en pressekonferanse der han erklærte seg inhabil.

– Jeg mener jeg ikke burde delta i granskingen av en valgkamp som jeg var en del av, sa Sessions.

Sessions møtte Russlands ambassadør i Washington to ganger i løpet av 2016. Under en høring i Senatet før han ble innsatt som justisminister, sa Sessions at han ikke «kommuniserte med russerne» under valgkampen, skriver NTB.

– Jeg møtte aldri russiske tjenestemenn for å diskutere valgkampspørsmål, sier Sessions selv.

Les også: Nå ønsker franskmenn Obama som sin president

Les også: Nekter å håndhilse på Trump

Sjokkerte

Demokratene er sjokkerte over Sessions kontakt med Russland i valgkampen og hans påfølgende høring i senatet, da han nektet for det hele.

Nei, svarte han på spørsmålet om han hadde kommunikasjon med Russland.

Han var da senator for republikanerne.

Justisminister Sessions løy under ed, sa demokratenes tidligere flertallsleder Nancy Pelosi i dag og krevde justisministerens avgang umiddelbart.

Han løy for sine kolleger i senatet og for det amerikanske folk, sa Pelosi videre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Les også: Kjente, men dempede toner fra Trump

Ryan

Også speaker i Representantenes hus, Paul Ryan, mener Sessions må tre tilbake under en eventuell etterforskning.

Om han selv blir subjekt i en etterforskning, selvsagt må han tre tilbake. Men om han ikke blir det, er det ikke nødvendig, sa Ryan ifølge CNN.

Les også: Nå vil også Bush ha gransking av Trumps Russland-kontakt

Redelig

Spicer tok Sessions i forsvar i et intervju med «Fox & Friends» og sa at Sessions ikke mente å føre Senatet bak lyset med sine benektelser.

Han var hundre prosent redelig, sa Spicer som hevder at Sessions ikke var noen talsmann for Trump på det aktuelle tidspunktet.

Ifølge Washington Post møtte Jeff Sessions Russlands ambassadør Sergey Kislyak to ganger i fjor..

Problemet er at en eventuell etterforskning vil i prinsippet ledes av nettopp Sessions i kraft av sin stilling som justisminister.

Om han trer tilbake, vil assisterende justisminister Dana Boente lede etterforskningen, mens demokratene ønsker en uavhengig gransking.

Flere republikanere har også uttalt seg med bekymring. Jason Chaffetz fra Utah, som sitter i representantenes hus for republikanerene mener Sessions må tre av til ettrforskningen er gjennomført.

Mer fra Dagsavisen