Verden

Pennsylvanias viktige rolle i presidentvalget

Siste stemmeseddel i Pennsylvania vil trolig ikke være talt opp før fredag. Vippestaten kan bli utslagsgivende i et valg som ble mye jevnere enn målingene tydet på.

Pennsylvania legger seg uten en vinner, skriver avisa Philadelphia Inquirer i det valgdagen er over i USA.

Delstaten er viktig for å avgjøre hvem som faktisk går seirende ut av presidentvalget. 

Både Donald Trump og Joe Biden har i innspurten før presidentvalget lagt ned en stor innsats i Pennsylvania og storbyen Philadelphia. Trump vant staten med knapp margin i 2016. CNN anslår i sin valgsending at Biden vil vinne delstaten til slutt på grunn av forhåndsstemmene som gjenstår å telle.

– Det kommer til å ta tid å telle alle stemmene, men vi kommer til å vinne Pennsylvania. Vi kan vite resultatene så tidlig som i morgen tidlig, men det kan ta enda lenger tid. Det er ikke opp til meg eller Donald Trump å erklære seier, men jeg er optimistisk for utfallet, sa Biden tidlig onsdag morgen norsk tid.

Fra talerstolen noen timer seinere sa Trump at Republikanerne vinner Pennsylvania stort. Han gjentok også påstander om «svindel» og varslet et rettslig oppgjør.

Trump har så langt gjort det bedre enn flere målinger før valget tydet på, men Biden kan fortsatt bli USAs neste president.

Men han må vinne minst to av de tre viktige vippestatene i rustbeltet; Pennsylvania, Michigan og Wisconsin. Ingen av dem har så langt lagt fram endelige resultater.

Les også: Trump mener han leder stort og at demokratene prøver å stjele valget

Teller i vei

Delstatsmyndighetene i Pennsylvania venter at de fleste stemmene vil være talt opp innen fredag 6. november.

I sin oversikt skriver nettsida FiveThirtyEight at det vil gå treigt med de endelige resultatene fra Pennsylvania, som har 20 valgmenn. Mange frykter at det vil oppstå en situasjon der Trump erklærer seg som vinner og forsøker å stanse opptellingen i delstaten mens han leder, før forhåndsstemmene er opptalt, ifølge NTB.

Når rundt 69 prosent av stemmene er opptalt leder Trump med over 600.000 stemmer på Joe Biden, og får foreløpig en oppslutning på 56,5 prosent, ifølge oversikten til The New York Times.

Ut fra det som er telt opp så langt har Trump gjort det best blant mannlige hvite velgere, mens Biden står sterkest blant kvinner, svarte og latinoer. 

Rundt halvparten av delstatens innbyggere var ventet å stemme via post eller forhåndsstemming. Poststemmene kunne først begynne å telles på selve valgdagen, og selv i valgkretser der de regnet med å komme i mål i løpet av valgnatta, vil ikke resultatet være helt endelig før 6. november. Det er fristen for når poststemmer må være kommet fram. Ett fylke, Bucks County, legger opp til å telle stemmer 24 timer i døgnet.

Et flertall av velgerne som stemte på valgdagen var republikanere, mens mange flere demokrater benyttet seg av en utvidet mulighet til å stemme via post. Det er akkurat de stemmene som tar lenger tid å telle opp, og prosessen kan skyve marginene i Bidens favør, skriver The Philadelphia Inquirer.

Spørsmålet er om det vil være nok til at den tidligere visepresidenten vinner Pennsylvania.

Demokratene har tradisjonelt gjort det best i byene, mens republikanerne har stått sterkest i mer landlige områder.

Tålmodighet

Pennsylvanias demokratiske guvernør, Tom Wolf, ba tirsdag om tålmodighet med opptellingen. Å telle et så stort antall stemmer vil ta mer tid enn vanlig, sa han.

– Vi vet kanskje ikke resultatene i dag, men jeg oppfordrer alle til å puste dypt og være tålmodige, sa Wolf. 

Velgere forteller om en splittet delstat, og flere har sagt at de frykter uro når resultatet blir klart. Enn så lenge ser det ut til at polariseringen først og fremst har ført til høy valgdeltagelse, med lange køer også på selve valgdagen.

Les også: «Nerver i høyspenn etter sjokknatt»

Desinformasjon

Pennsylvania har flere ganger havnet i Trumps søkelys før valget.

Tidligere i uka påsto presidenten at en rettsavgjørelse i Pennsylvanias høyesterett om forhåndsstemmer vil føre til valgjuks og vold i gatene. Twitter merket seinere påstanden med en advarsel.

En stemmemaskin hadde tekniske problemer i noen minutter tirsdag morgen i Bidens hjemby Scranton i Pennsylvania, men på Facebook og Twitter er det blitt hevdet at mange stemmemaskiner var nede i flere timer.

Begge de to sosiale medier-plattformene har jobbet med å ta bort falske innlegg og redusere spredningen av desinformasjon.

Les også: Ingen klar vei til seier for Biden

Mer fra Dagsavisen