Verden

May vekker sinne blant brexit-tilhengere som føler seg ignorert

Det ligger an til dragkamp om hva slags immigrasjonssystem Storbritannia skal innføre utenfor EU.

Immigrasjon var den viktigste kampsaken for EU-motstanderne foran folkeavstemningen i juni. Men brexit-folkets drømmesystem for immigrasjon er utelukket, var budskapet fra statsminister Theresa May i kommentarer under G20-møtet i Kina. Det har ført til beskyldninger fra leave-folket om at hun ignorerer britenes ønsker.

Poengsystem

Et poengbasert immigrasjonssystem etter modell fra Australia var et av løftene fra leave-siden, deriblant framtredende personer som Boris Johnson, Nigel Farage og Michael Gove. Brexit-tilhengerne ønsker et system der folk fra hele verden blir vurdert ut ifra deres kompetanse og hva slags behov Storbritannia har, og at et slikt system også skal gjelde for EU-borgere etter at britene er gått ut.

Et av de store uavklarte spørsmålene er nettopp hva slags avtale rundt immigrasjon som vil lages mellom EU og Storbritannia: skal Storbritannia få tilgang til det indre marked med blant annet flyt av varer og tjenester, må det trolig også akseptere flyt av personer som en del av pakken. Men nettopp tilførselen av immigranter fra EU var det brexit-tilhengere ville få på kontroll på – det var deres kronargument for å gå ut av EU.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

I dag har Storbritannia allerede et poengbasert system for ikke EU-medlemmer som vil inn i landet. Anti-EU-siden ønsker et enda enklere system, og der det som teller er om immigranten har kompetansen landet trenger og snakker godt engelsk. Men Theresa May har antydet at man må få et kompromiss når det gjelder EU-borgere etter brexit.

– Spørsmålet er om et poengbasert system vil fungere, sier May.

Tidligere UKIP-leder Nigel Farage er blant dem som nå reagerer sterkt.

– Folket var klare på at de ønsker et poengbasert immigrasjonssystem, det var derfor så mange stemte for å forlate EU. Enhver utvanning av dette vil skape et virkelig sinne, sier Farage ifølge BBC.

Les også: Fortviler over voksende leir

Mer fra Dagsavisen