Verden

Fortviler over voksende leir

Ulevelige forhold for migrantene og fortvilelse blant lokalbefolkningen: Striden rundt leiren «Jungelen» i Calais i Frankrike vokser.

– Det er blitt uutholdelig, og noe må gjøres, sa ordfører Natacha Bouchart i Calais i går, i det som er den hittil største demonstrasjonen mot leiren «Jungelen». Hundrevis av personer fra lokalbefolkningen dannet en kjede i protest, og lastebilsjåfører kjørte sakte.

Begeret fullt

Det som begynte som en liten uformell ansamling av migranter for få år siden, er etter hvert blitt nærmest som en landsby, med mellom 7.000 og 10.000 mennesker. Det er stort sett folk fra Afrika, Midtøsten og Afghanistan som bor i leiren. Alle med den samme drømmen: å komme seg over kanalen til Storbritannia.

I «Jungelen» lever migrantene under svært dårlige forhold. Nå er begeret også fullt for lokalbefolkningen.

– Presset har økt de siste tre og et halvt år. Nå har vi prøvd ut alle muligheter for diskusjon og forhandlinger, sier Eric Fiolet, en transportarbeider som var blant dem som sto bak protestene, til The Telegraph. Lastebilsjåfører sier det hver natt er hendelser der sjåfører blir angrepet og truet av menneskesmuglere og migranter som vil sitte på gjennom tunnelen over til Storbritannia.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ille forhold

Leiren er blitt et stadig verre politisk hodepine både for Storbritannia og Frankrike, og først og fremst lider beboerne i leiren selv under situasjonen. Franske myndigheter er lenge blitt kraftig kritisert av menneskerettighetsgrupper og humanitære organisasjoner for ikke å sørge for bedre forhold for migrantene.

– Ingen har tatt ansvar for hvordan folk lever i denne leiren. Dermed er forholdene verre enn det jeg har sett i flyktningleirer i Sør-Sudan og Nord-Irak, sa nødhjelpskoordinator Sebastian Stein i Leger uten grenser i mars, like etter at deler av leiren var blitt revet.

Da brøt det ut sammenstøt mellom migranter og politifolk idet myndighetene begynte å rive telt og skur i den sørlige delen av leiren.

Det er dessuten 800 enslige mindreårige blant migrantene, ifølge aktivistgruppen Citizens UK. Nesten 400 barn har krav på å bli sendt til Storbritannia, hevder gruppen, som fredag leverte et brev til det britiske innenriksdepartementet med krav om å slippe inn disse barna. Mange av dem har familiemedlemmer som allerede er i Storbritannia. Innenriksdepartementet sier det allerede har planer om overføring av 150 barn i år.

Les også: May vekker sinne blant brexit-tilhengere som føler seg ignorert

Samarbeid

Franske myndigheter har lenge hatt en plan om å avvikle leiren. Myndighetene har opprettet mange andre overnattingssteder i landet, men mange migranter ønsker ikke å flytte til andre steder i Frankrike, fordi de da frykter de blir tvunget til å søke asyl der.

Enkelte har foreslått at migrantene skal få søke om asyl til Storbritannia mens de er på fransk jord. På den måten kan man hindre farlige og ulovlige overfarter, og man kan få en avklaring rundt hvem som kan få asyl i Storbritannia, og hvem som må sendes tilbake til hjemlandet.

Men en slik avtale setter britiske myndigheter seg imot. Frankrikes og Storbritannias regjering lovet nylig å samarbeide om Calais-krisen, ved blant annet å slå ned på organiserte kriminelle gjenger som utnytter sårbare migranter, forbedre de humanitære forholdene i Calais, samarbeide om retur av migranter som ikke har rett til beskyttelse, og å arbeide for å bedre sikkerheten ved havnen i Calais.

Les også: Valgsjokk i Frankrike endrer landskapet

Mer fra Dagsavisen