Verden

Knapt overtak til de blå

Valget i Danmark var en thriller til siste sekund. Torsdag kveld lå det an til regjeringsskifte, men det betyr trolig lite for den faktiske politikken.

KØBENHAVN (Dagsavisen): Valget i Danmark har vært en thriller gjennom hele valgkampen. Torsdag kveld bekreftet de første valgdagsmålingene at det var helt tett løp mellom den røde og den blå blokken. DRs valgdagsmåling viste 89 mandater til de blå og 86 til de røde. På TV 2s måling var ledelsen enda knappere, med kun ett mandats overtak til de blå.

Da Dagsavisen gikk i trykken torsdag, hadde valglokalene akkurat stengt, og stemmene var derfor ikke talt opp ennå.

Om stemmetellingen viser samme resultat som valgdagsmålingene, blir det regjeringsskifte i Danmark. Opposisjonsleder og partileder for partiet Venstre, Lars Løkke Rasmussen, overtar da for Helle Thorning-Schmidt fra Socialdemokraterne som har vært statsminister de fire siste årene.

Mange usikre

Det var kø utenfor Rådhuset i sentrum av København før valglokalene åpnet klokken 9 tidlig torsdag. Emil Hagemann (23) sto i køen sammen med vennene sine, men han hadde fortsatt ikke bestemt seg for om han faktisk skulle stemme.

Politikken blir den samme uansett hvilket parti man stemmer på, mener Hagemann.

– Det er likegyldig hva man velger, sier han.

Store deler av valgkampen har handlet om hvor små forskjeller det egentlig er i politikken til hovedkonkurrentene i Socialdemokraterne og Venstre.

Brede forlik

I den siste TV-duellen mellom de to statsministerkandidatene Thorning-Schmidt og Løkke Rasmussen dagen før valget, lovte også begge å jobbe for brede samarbeid over blokkene i Folketinget.

– Det enkle budskapet er at hvis man ønsker et bredt samarbeid i det danske folketing, så skal man stemme på Socialdemokraterne, sa Thorning-Schmidt.

Opposisjonsleder Løkke Rasmussen kontret direkte og svarte:

– Hvis det er noen som har avskaffet blokkpolitikken på Christiansborg, så er det Venstre. For første gang på mange år har Danmark hatt en opposisjon som konstruktivt har villet samarbeide.

Det er dette som får Emil Hageman til å tvile på poenget med å stemme. Han er lei av det som kalles nødvendighetens politikk.

– Helle Thorning-Schmidt sier en stemme på Socialdemokraterne er en stemme på venstresiden, men samtidig sier hun Socialdemokraterne skal favne bredt og samarbeide over midten. Systemet er udemokratisk, mener han.

Politiske kommentatorer understreker også at den vanlige borger trolig vil merke liten forskjell uansett om det er Thorning eller Løkke som styrer landet.

Minimale forskjeller

Store deler av valgkampen har handlet om økonomien og hvordan Danmark skal finansiere velferdsstaten framover. Befolkningen blir eldre, og utgiftene øker mer enn inntektene. Venstre har lovet nullvekst i offentlige utgifter fram til 2020, mens Socialdemokraterne har lovet en økning på 0,6 prosent årlig de neste årene. Men økonomen Bo Sandeman har regnet på forslagene og mener at i praksis er det knapt noen forskjell på de to forslagene.

– Man må virkelig fram med millimetermålet for å se forskjellen, sier han til avisen Politiken.

Socialdemokraterne har også nærmet seg høyresiden i innvandringspolitikken og gått inn for innstramninger.

Tett løp

Meningsmålingene har vist dødt løp mellom de røde og blå gjennom hele valgkampen og fram til finalen torsdag. Politikerne drev valgkamp helt til siste øyeblikk for å kapre de siste tvilerne. Meningsmålinger har vist at så mye som hver fjerde velger var usikker på hvem stemmen skulle gå til bare få dager før valget. Dermed hadde de usikre velgerne store sjanser til å avgjøre det hele. Særlig er det de unge som bestemmer seg i siste øyeblikk, sier valgforsker Kasper Møller Hansen til DR.

Storavisene Politiken og Berlingske brukte begge forsiden torsdag til å be velgerne bruke stemmeretten. Det tette løpet betyr at hver stemme teller.

København sentrum er tapetsert med valgplakater, og dagen før dagen var lokallagene til partiene ute i gatene med sine siste stunts for å overbevise de siste, potensielle velgerne.

Mer fra Dagsavisen