Verden

– Kan styrke ekstremistene

– Dette går rett inn i IS’ propaganda om at man ikke kan stole på Vesten, sier Syria-ekspert etter at USA-angrep drepte sivile for andre gang på en uke.

33 sivile er hittil bekreftet drept etter at et bombeangrep fra den USA-ledede koalisjonen i Syria rammet en skole natt til tirsdag. Det er det andre USA-ledede angrepet i Syria som rammer sivilbefolkningen på under en uke. Sist torsdag ble 46 sivile drept i en moske nord i Syria etter et luftangrep, ifølge rapporter fra Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Landrådgiver i Landinfo og tidligere Midtøsten-forsker ved Universitetet i Oslo, Kai Kverme, frykter at slike feilangrep kan styrke ekstremistiske grupper:

– Både dette angrepet og tidligere angrep som har rammet sivile kan føre til større flyktningstrømmer og større oppslutning om ekstremister i området. Dette går rett inn i IS sin propaganda om at man ikke kan stole på Vesten, sier Kverme.

– Kamp om sannheten

Han sier det dessverre er ganske vanlig at sivile blir drept i angrep ment for å ramme andre mål. Derfor tror ikke landrådgiveren at dødsfallene vil få noen konsekvenser for legitimiteten til den USA-ledede koalisjonens operasjoner i Syria.

– Men for sivilbefolkningen kan det forsterke holdningen om at man er fullstendig overlatt til seg selv i en blodig krig som ikke synes å ha noen ende. Det er ikke vanskelig å forestille seg at det kan forsterke antivestlige holdninger, sier Syria-kjenneren.

Han støttes av direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken.

– Her er det en kontinuerlig kamp om sannheten. Og både regimet og IS og andre aktører kan bruke dette til å si at «det er vi som beskytter dere. USA bare sier at de gjør det, men de gjør det motsatte», sier Harpviken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Strategi fra IS

USA fikk sterk kritikk etter moske-angrepet forrige uke, men har avvist at man prøvde å ramme moskeen.

– Moskeen var ikke målet, men en bygning som ligger om lag 15 meter fra moskeen, sa Col John J. Thomas, talsperson for de sentrale, amerikanske kommandostyrkene, etter at angrepet ble kjent.

Landanalytiker Kverme sier det ofte er vanskelig for de militære styrkene å unngå å ramme sivile i Syria.

– Det er umulig å vite hva slags informasjon amerikansk etterretning hadde eller ikke hadde om sivile som befant seg i området under disse angrepene. Det vi vet er at IS har som strategi nettopp å operere, eller «gjemme seg i», områder der det er sivile. I tillegg vet vi fra IS i Irak at de ofte legger betydelige hindringer i veien for at sivile skal rømme fra disse områdene. Rent objektivt gjør dette det selvsagt vanskelig for alle som forsøker å bekjempe IS, fordi de opererer midt iblant mulige sivile mål, sier Kverme.

– Til å stole på

Informasjonen om begge angrepene den siste uka stammer begge rapportene fra Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Det omtaler seg selv som et informasjonskontor som dokumenterer brudd på menneskerettigheter i Syria, og er drevet av en tidligere syrisk aktivist fra Storbritannia. SOHR har blitt kritisert for å drive selektiv kilderapportering, men er ansett av FN og flere organisasjoner som en etterrettelig kilde.

Også Landinfo-rådgiver Kverme mener informasjonen fra SOHR som oftest er til å stole på:

– De har ofte veldig gode kilder på bakken, så det er ingen grunn til å tro at dette er feil, sier han.

15. mars var det seks år siden krigen i Syria startet. Krigen er en forlengelse av folkeopprøret mot det tidligere regimet i landet som startet som en del av Den arabiske våren i 2011.

Borgerkrigen som har herjet landet siden det, med støtte til president Bashar al-Assad fra Russland og Iran på den ene siden, og en USA-ledet allianse som bistår noen av opprørsgruppene på den andre, har ifølge FN-anslag kostet 250.000 menneskeliv. Syriske forskere mener nesten en halv million har blitt drept i krigen.

Nye takter fra Trump

Fredsforskningsdirektør Kristian Berg Harpviken er bekymret for USAs fremtidige operasjoner i Syria, sett i lys av den ferske presidentens nye militære strategi:

– Barack Obama var veldig tett på vurderingene som ble tatt i forkant av militære operasjoner. Han var tydelig på at risikovurderinger om hvorvidt angrep kunne ramme sivile skulle bli tatt helt til topps, gjerne fra Det hvite hus. Donald Trump gjør det motsatte: Han vil delegere vurderingene så langt ned i systemet som mulig, sier Prio-lederen.

Han frykter at Trumps ønskede omlegging kan få konsekvenser som skaper flere sivile tap.

Les også: Refser Syria-avgjørelse

Kan svekke legitimiteten

Harpviken sier det er bra at USA har lært fra sine erfaringer i Afghanistan ved at landet nå tar mye raskere ansvar for sivile tap.

– Fra og med 2009 har USA endret kommunikasjonsstrategien ved at det er mye raskere å ta ansvar for sivile tap. I stedet for å benekte at det i det hele tatt har skjedd, har de skjønt at det er vanskelig å uttale seg skråsikkert i slike saker, sier Harpviken.

Prio-direktøren er likevel ikke i tvil om at angrep som ender med å ramme sivile bidrar til å svekke den USA-ledede koalisjonens legitimitet:

– Det er klart at enhver melding om sivile tap er med på å svekke deres legitimitet.

Les også: Bokbølge fra krigen i Syria

Mer fra Dagsavisen