Verden

Ett skritt nærmere nyvalg i Israel

Israel kan mot det tredje valget på under et år, etter at nok et forsøk på å danne regjering mislyktes. Landet er splittet og politisk lammet.

JAFFA (Dagsavisen): Først forsøkte statsminister Benjamin Netanyahu, lederen av den sittende overgangsregjeringen, å danne en ny koalisjon, men mislykkes. Så forsøkte opposisjonslederen Benny Gantz seg, men onsdag kveld måtte også han erklære at heller ikke han ville greie det.

Gantz, som i praksis der og da innledet sin valgkamp, anklaget Netanyahu for regelrett å ha sabotert ham.

– Netanyahu, denne staten er ikke din. Dette landet er heller ikke mitt, staten tilhører alle dens borgere. Du leder oss mot en farlig krise som vi alle vil betale prisen for, sa 60-årige Gantz, som er Israels tidligere hærsjef, mens TV-kameraene rullet.

Valg i februar?

De neste 20 dagene vil det kunne bli forhandlinger om en mulig ny koalisjon. Hvis ikke det lykkes, vil Israel automatisk gå til nyvalg, trolig en gang i februar.

Netanyahu ser ut til å ha startet valgkampen. Mange i Israel så på offensiven tidligere i måneden mot Gaza som et forsøk fra Netanyahus side på å framstille seg som «Mr. Security». I tillegg fikk han en gavepakke uten like fra president Donald Trump, som uten forvarsel plutselig besluttet at USA ikke lenger vil se på de israelske bosetningene på okkuperte Vestbredden som ulovlige.

Men Dahlia Scheindlin, israelsk ekspert på opinionsspørsmål, tror ikke at Netanyahu vil kunne komme seirende gjennom et tredje valg på under et år.

– Netanyahu ble svekket fra det første til det andre valget i år, og det er tvilsomt om han kan bli styrket gjennom en tredje valgrunde. Da vil han trolig også være stilt for retten, og det vil være mange på høyresiden som da ikke lenger vil kunne støtte ham. Basert på de jeg snakker med, er det mange som rett og slett har fått nok. De vil fremdeles være høyreorienterte, men de vil ikke ha mer av mannen Netanyahu, sier hun til Dagsavisen.

Les også: Helomvending i USAs Israel-politikk: – Sender verden 70 år tilbake i tid

For retten

Mye av debatten de siste ukene har dreid seg om hvorvidt en statsminister som stilles for retten for korrupsjonsanklager, vil kunne fortsette å styre landet.

Netanyahu, som torsdag formelt ble tiltalt for korrupsjon, for å ha brukt statens ressurser for å styrke seg selv politisk, har ingen planer om å trekke seg. Så lenge han fortsatt er statsminister, vil han kunne hevde at rettsprosessen mot ham er et forsøk fra den «venstreorienterte eliten» på å velte ham på udemokratisk vis. Men Israels høyreside, da inkludert Netanyahus Likud-parti, har uansett vært stor nok i Knesset, parlamentet, til å hindre Gantz i å danne regjering.

Splittet høyreside

I virkeligheten er høyresiden langt større enn venstresiden, men den består samtidig av forskjellige grupperinger, noe som har skapt disse siste forviklingene. På den ene siden har man bosetterne, på den andre for eksempel de ultraortodokse jødene. Men en stemmegruppe som ble utslagsgivende denne gangen var det såkalte «Israel vårt hjem»-partiet til tidligere utenriksminister Avigdor Lieberman, et parti som støtter seg til russisktalende israelere.

Les også: – Netanyahu er en katastrofe for forholdet til USA

Brøt med høyre

Mens Lieberman har forfektet en hard nasjonalistisk linje og ofte brukt rasistiske slagord mot landets palestinske minoritet, har han samtidig, paradoksalt nok, kjempet for en liberal linje i spørsmål om blant annet sivile rettigheter. Da det ble klart for Lieberman etter det første valget i april at Netanyahu hadde gått med på lover som ville gjøre Israel mer og mer teokratisk og fundamentalistisk, sa han nei, og brøt med høyreblokken.

Men mange er kritiske til hans forsøk på å selge seg selv som både en liberaler og en nasjonalist.

– Han er ikke virkelig liberaler. Det han gjør er å kjempe for sine velgere, stort sett immigranter fra det tidligere Sovjetunionen, og de er oftest ikke religiøse. Så det han kjemper for er mindre religiøs innflytelse, men motivasjonen er ikke liberale tanker om sivile rettigheter, sier Oded Eran, en tidligere fredsmekler, til Dagsavisen.

Les også kommentar: Gaza skriker ingen hører - hva har skjedd med den gamle Midtøsten-konflikten?

– Ødelegger demokratiet

Noe av det mest framtredende i disse ukene med koalisjonsforhandlinger har vært Netanyahus forsøk på å framstille Israels egen palestinske minoritet som en eksistensiell trussel. Målet var å undergrave Gantz sin mulighet til å velte ham ved å kunne danne en koalisjon med landets parlamentarikere av palestinsk bakgrunn.

– Israel er bare delvis demokratisk, sier Wadie Abu Nasser, en israelsk kommentator av palestinsk bakgrunn.

Rundt 20 prosent av Israels statsborgere har palestinsk bakgrunn.

– Netanyahu bare ødelegger demokratiet mer og mer. Vi vet at vi aldri vil kunne bli likeverdige under et slikt system, sier Abu Nasser til oss.

Ayman Odeh, den mest framtredende av de israelsk-palestinske politikerne, framstilte det slik: Han lastet opp et kveldsbilde av seg selv på Twitter der man kunne se ham lese eventyr for sine tre små barn. Så la han ironisk til «at tiden var inne for å legge disse tre eksistensielle truslene til sengs».

Les også: Netanyahu-epoken går mot slutten

Mer fra Dagsavisen