Mulla Krekar ble i Oslo tingrett dømt til fem års fengsel for drapstrusler og terrortrusler, men har anket dommen. Norske myndigheter jobber hardt for å få ham utlevert til Irak.

Diskuterer utlevering av Krekar

Norske og irakiske myndigheter jobber begge for en utlevering av mulla Krekar til Irak.

Men det er faren for dødsstraff i Irak det som hindrer norske myndigheter i en utlevering. 

Terrorhandlinger

Utlevering av Krekar var samtaleemne i flere møter da Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari besøkte Norge tirsdag og onsdag. Først ble temaet tatt opp under Zebaris møte med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), så under hans møte med statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet. I Irak vil Krekar bli stilt for retten for terrorhandlinger.

Situasjonen fastlåst

– Vi har understreket vårt sterke ønske om å utlevere ham. Responsen er at Irak ikke kan forplikte seg til ikke å henrette Krekar. De sier han med all sannsynlighet vil bli henrettet. Situasjonen er fastlåst, men vi er enige om å diskutere situasjonen videre, fortsetter statssekretæren.

Han betegner det som innenrikspolitisk krevende for irakiske myndigheter å love at man ikke skal fullbyrde en dødsstraff, gitt sikkerhetssituasjonen landet er i, og sier norske myndigheter har forståelse for dette.

Dilemma

– Norge og Irak er enige om at Krekar skal tilbake, men premissene er vi ikke enige om. Dette er et dilemma for oss, for vi har et sterkt ønske om å returnere ham så fort som mulig. Men vi sender ingen til galgen, sier statssekretær Lønseth.

Mulla Krekar, hvis egentlige navn er Najmuddin Faraj Ahmad, er dømt til fem års fengsel for drapstrusler og terrortrusler, men han anket dommen på stedet da den falt i Oslo tingrett i slutten av mars i år. Han sitter for tiden varetektsfengslet, siktet for å ha kommet med trusler på et nettforum. (NTB)