– Etter råd fra lege har påtalemyndigheten satt fengselsstraffen til Narges Mohammadi på pause i tre uker, og hun er løslatt fra fengsel, skriver Mohammadis advokat Mostafa Nili på X.
Han opplyser at løslatelsen skyldes Mohammadis helsesituasjon etter en operasjon for å fjerne en svulst og en beintransplantasjon for tre uker siden.
Mohammedi lider av en hjertesykdom og ifølge en legeuttalelse som ble publisert i september, har det oppstått en alvorlig komplikasjon på hovedpulsåren.
Misfornøyde støttespillere
De siste ukene har støttespillerne hennes trappet opp presset mot iranske myndigheter for å få henne løslatt. De har krevd at hun i det minste får skikkelig medisinsk behandling.
Fredsprisvinnerens støttespillere sier i en uttalelse at den midlertidige løslatelsen ikke er nok. De ber om at hun settes fri på permanent basis og fastslår også at avgjørelsen kommer for sent.
– Et 21-dagers opphold i dommen mot Narges Mohammadi er utilstrekkelig. Vi krever en umiddelbar og ubetinget løslatelse, eller i det minste en forlengelse av permisjonen til tre måneder, skriver familien hennes og støttespillere.
Fengslet siden 2021
Menneskerettsaktivisten og journalisten Mohammadi fikk Nobels fredspris i 2023. Nobelkomiteen viste i sin begrunnelse til hennes kamp mot undertrykking av iranske kvinner.
Hun har sittet fengslet i Iran i det beryktede Evin-fengselet siden 2021. Også før dette gikk hun ut og inn av fengsel, og i sommer ble hun dømt til nok et år bak murene – for «propaganda mot staten».
Fra før av var hun dømt til tolv år i fengsel, 154 piskeslag og flere sosiale og politiske restriksjoner. Første gang hun ble sperret inne, var i 1998.
Hennes ektemann og parets to barn, et tvillingpar i tenårene, bor i Frankrike. Det var barna som tok imot fredsprisen i Oslo på vegne av sin mor.
Anklager FN for taushet
Mohammadi har flere ganger kommet med oppfordringer om å stå opp mot kvinneundertrykkelsen i Iran selv om hun har sittet fengslet. Hun har også deltatt i flere sultestreiker sammen med andre politiske fanger i Iran.
I september ble det smuglet ut et brev der hun ber verden slutte å være taus.
– Jeg ber FN slutte å være taus og passiv overfor den knusende undertrykkelsen og diskrimineringen som teokratiske og autoritære regjeringer utøver mot kvinner, skrev hun og ba om at «kjønnsapartheid» kriminaliseres.
Mohammadi har i lang tid også kjempet mot dødsstraff i Iran.
Les også: Hva skjer i Syria nå? Dette vet vi (+)