Verden

Sør-Korea: Over 20 nordkoreanske soldater krysset grenselinjen

Sør-Korea har skutt varselskudd mot soldater fra Nord-Korea som krysset grenselinjen i den demilitariserte sonen. Soldater fra nord skal ha utløst landminer.

Den sørkoreanske forsvarsstaben sier flere nordkoreanske soldater er drept eller såret etter at landminer eksploderte i den demilitariserte sonen mellom de to landene, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Ifølge forsvarsledelsen krysset mellom 20 og 30 soldater fra nord den militære delelinjen mellom nord og sør, noe som førte til at sørkoreanske grensesoldater skjøt varselskudd. Soldatene fra nord trakk seg deretter tilbake, ifølge Yonhap.

Utfører arbeid

Sør-Korea sier den ulovlige grensekryssingen skjedde i et annet område enn der soldater fra Nord-Korea ulovlig krysset grensen 9. juni. Men felles for de to hendelsene var at soldatene bar på arbeidsutstyr, ifølge det sørkoreanske militæret.

Nord-Korea har nylig sendt soldater til flere steder langs den nordlige delen av den demilitariserte sonen for å utføre arbeid, og Sør-Korea tror grensekryssingene var et uhell.

Arbeidet Nord-Korea utfører langs grensen går blant annet ut på å legge ut flere miner, veiarbeid og legge ut det som ser ut til å være sperringer for stridsvogner, ifølge Sør-Korea.

Ballonger

Da de to landene hadde en noe varmere tone mot hverandre i 2018, ble flere miner fjernet langs en del av grensen for å lette på den militære spenningen.

Nedtrappingsavtalen fra 2018 ble tidligere i juni suspendert fra sørkoreansk side da Nord-Korea sendte mer enn tusen ballonger lastet med søppel sørover – et svar på ballonger med propaganda sendt nordover, ifølge Nord-Korea.

De to landene er fortsatt formelt i krig etter at Korea-krigen endte med en våpenhvile, men ingen fredsavtale i 1953. Grensen mellom nord og sør er strengt bevoktet og minelagt.

Les også: I helga gikk han svimlende langt når han hånet president Zelenskyj (+)

Les også: Sjøfolk skulle få en lov mot sosial dumping: Nå får regjeringen slakt

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen