For tolvte år på rad registrerer FNs flyktningbyrå (UNHCR) rekordmange mennesker på flukt – seks millioner flere enn i fjor. Torsdagens rapport viser at spesielt konflikten i Sudan, men også Gaza og Myanmar, har skapt flere flyktninger.
Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland påpeker at mer enn to tredjedeler av verdens flyktninger oppholder seg i naboland.
– Noen få land, som Iran, Libanon, Tyrkia og Uganda, er vertskap for millioner av flyktninger til tross for begrensede ressurser. Samtidig gjør andre rikere land alt de kan for å unngå å ta sin del av ansvarsfordelingen, sier Egeland i en kommentar til UNHCR-rapporten.
– Ser en annen vei
Han mener årets tall nok en gang viser en svikt i internasjonal solidaritet, og at store deler av verden ser en annen vei.
– Samtidig som antallet mennesker som trenger hjelp øker, ser vi at midler til både det humanitære- og utviklingsarbeidet synker. Store kriser – som i DR Kongo, Sudan eller den sentrale Sahel-regionen – fortsetter å gå upåaktet hen, både i mediene og blant givere, hevder Egeland.
Verst er utviklingen for dem som flykter i eget land, ifølge UNCHR. De siste fem årene har antallet steget med 50 prosent til nå å omfatte nærmere 70 millioner internt fordrevne.
– Bak disse dystre og økende tallene ligger utallige menneskelige tragedier. Denne lidelsen må motivere det internasjonale samfunnet til å handle raskt for å ta tak i de grunnleggende årsakene til tvungen fordrivelse, sier Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger.
Noen flytter hjem igjen
Han mener det er på høy tid at krigførende parter respekterer krigens grunnleggende lover og internasjonal lov.
– Uten bedre samarbeid og målrettet innsats for å håndtere konflikter, menneskerettighetsbrudd og klimakrisen, vil antallet fordrevne fortsette å stige, noe som vil føre til mer elendighet og kostbare humanitære tiltak, sier Grandi.
Et positivt tegn er ifølge rapporten at 5 millioner internt fordrevne flyttet hjem igjen i fjor. Det samme gjaldt for 1 million som hadde flyktet fra hjemlandet. Grandi understreker at det finnes løsninger, men at det krever at landene virkelig forplikter seg. Han trekker fram Kenya som et land som har gått foran i arbeidet med å integrere flyktninger.
Les også: Ekspert: – Putin er persona non grata. Og det er han klar over (+)