Verden

Taylor Swift roses for platen der hun på nytt griller ekser: – Ingenting å hevne

Taylor Swifts nye album får gode skussmål – i motsetning til gamlekjærestene hun synger om.

Den amerikanske musikkbibelen Rolling Stone påpeker i sin anmeldelse at «Taylor har dårlige menn på hjernen,» og at de alltid «har vært hennes spesialitet».

Det medgir hun selv i en linje fra et dikt som følger med i den fysiske utgaven av platen, som har en tekstlinje som lyder: «Det er de verste mennene jeg skildrer best».

Og i dette tilfellet er det to av dem som får gjennomgå: Skuespilleren Joe Alwyn, som hun var sammen med i seks år, og en tidligere eks, Matty Healy fra The 1975, som hun hadde en ny, kort romanse med etter bruddet med Alwyn.

– Det er over

Nå diskuteres det hvem av de to britene låter med titler som «The Smallest Man on Earth» og «My Boy Only Breaks His Favorite Toys» – med tekst om hvordan hun er «dronningen av sandslott han ødelegger» – handler om.

Én av låtene, «The Alchemy», er spekket med sportsuttrykk og iallfall viet hennes nåværende kjæreste, den amerikanske fotballstjernen Travis Kelce.

I en lang post i sosiale medier kaller Taylor Swift albumet «en antologi av nye verk som reflekterer hendelser, meninger og følelser fra et flyktig og fatalistisk øyeblikk i tid» – men at denne perioden nå er over.

– Det er ingenting å hevne, ikke noe som skal gjøres opp når sårene først er helet. Ved nærmere ettertanke var mange av dem selvpåført, skriver Swift. Hun mener at «tårene blir hellige i form av blekk på en side», og konstaterer til slutt:

– Når vi først har fortalt vår tristeste historie, er vi fri fra den. Da er alt som er igjen, den plagede poesien.

Les også: Nav-forskere: Hovedgrunnen til uføreeksplosjonen blant unge (+)

God mottakelse ute

«The Tortured Poets Society» er Swifts studioalbum nummer elleve og skrevet og produsert sammen med Jack Antonoff og Aaron Dessner. Det viste seg overraskende nok å være et dobbeltalbum da det utkom fredag, med 15 nye låter i tillegg til de allerede meldte 16.

«Uimotståelig», skriver britiske The Independents anmelder og trekker fram albumets countrytonede sanger om tidligere og nåværende forhold – som karakteriseres som «en strålende påminnelse om hennes kraft som historieforteller».

Taylor Swift er blitt en maktfaktor langt inn i amerikansk politikk, og The Guardian mener det ikke bør overskygge det som det nye albumet minner om: At Swift «er en autentisk dyktig låtskriver; melodisk begavet, vittig og villig til å ta en sjanse i en lite risikovillig epoke for pop».

Rolling Stone mener platen kan være Swifts mest personlige hittil, med musikk som er «hemningsløst ambisiøs og vidunderlig kaotisk» – og mener albumet er «slående» der det byr på «voksen hjertesorg».

Variety tror at Swifts «dramatiske, om enn ofte vittige, plate vil være lydsporet til millioner av tragiske brudd fremover» – der hennes «geniale måte å koble kløkt med katarsis» når sitt høydepunkt.

Les også: Kalle Moene: – Venstresida bør forenkle velferdsstaten (+)

Les også: Trond Giske: – Nei, det går jo ikke bra nok (+)

Mer fra Dagsavisen