Verden

Kreml avviser medierapporter om at Russland kan være knyttet til Havanna-syndromet

En enhet innen den russiske etterretningstjenesten kan kobles til Havanna-syndromet, ifølge en omfattende granskning fra 60 Minutes, Der Spiegel og The Insider.

Kremls talsperson Dmitrij Peskov avviser mandag påstanden og kaller den grunnløs, melder nyhetsbyrået AFP. Peskov påpeker at saken er blitt omtalt i pressen i mange år, men ifølge ham er det ingen som har klart å komme med bevis.

De tre mediene publiserte sine artikler natt til mandag. Der heter det at granskingen avdekket beviser som antyder at det såkalte Havanna-syndromet kan stamme fra energivåpen som bæres av medlemmer av enheten 29155 i den russiske etterretningstjenesten GRU.

Fenomenet som kalles Havanna-syndromet, ble først rapportert fra flere utsendte ved den amerikanske ambassaden i Cubas hovedstad Havanna i 2016.

Migrene og svimmelhet

Blant symptomene var hodepine, migrene, svimmelhet og hukommelsessvikt. Enkelte fortalte at de hørte høye lyder og trykk mot hjernen.

Senere har personer som har tjenestegjort i mange land, også vestlige land som Østerrike, meldt om lignende problemer.

I mars i fjor konkluderte amerikanske etterretningsbyråer med at det ikke er bevis for at en utenlandsk fiende har våpen som forårsaker Havanna-syndromet. Og i august samme år kunngjorde amerikanske myndigheter at de gjenåpner sitt immigrasjonskontor i Havanna.

Ifølge CBS-programmet 60 Minutes har granskningen pågått i fem år. Til magasinet forteller den pensjonerte offiseren Greg Edgreen at han er sikker på at Russland sto bak angrepene – og at de var en del av en verdensomspennende aksjon for å nøytralisere amerikanske tjenestepersoner. Edgreen ledet forsvarsdepartementets granskning av hendelsene.

«Det er russerne, din tosk»

– Hvis mora mi hadde sett det som jeg så, ville hun ha sagt «det er russerne, din tosk», sier den pensjonerte offiseren.

Kanalen har innhentet kommentarer fra blant annet Det hvite hus til saken. Der heter det blant annet at de «fortsetter å understreke betydning av å prioritere innsats for å gjøre en storstilt gransking av effektene og mulige årsaker» til de omtalte helseplagene.

Også tyske Der Spiegel og det uavhengige russiske nettstedet The Insider har også deltatt i arbeidet med sakene.

Kan ha oppstått to år før

Amerikanske myndigheter stengte sitt immigrasjonskontor i Havanna i 2018, blant annet begrunnet med frykt for at Havanna-syndromet var et resultat av et elektronisk angrep, ifølge AFP.

Det har vært flere teorier om hva som forårsaket syndromet. Blant annet viser en felles etterforskning at de første tilfellene av Havanna-syndromet kan ha skjedd i Tyskland to år tidligere enn tilfellene i Havanna i 2016.

Har du sett denne? Putins mektige rådgiver tordner mot Nato: – En kilde til fare

Mer fra Dagsavisen