Verden

Nytt vulkanutbrudd på Island – Grindavik evakueres igjen

Småbyen Grindavik på Island evakueres igjen etter at et nytt vulkanutbrudd startet i nærheten av byen lørdag kveld.

Vulkanutbruddet startet mellom Hagafell og Stóra Skógfell i nærheten av Grindavik lørdag kveld etter kortvarig seismisk aktivitet, melder kringkasteren Ruv.

Bilder i islandske medier viser glødende lava som spruter opp av bakken.

Islands meteorologiske institutt sendte klokka 20.22 lokal tid ut et varsel om økt seismisk aktivitet mellom Hagafell og Stóra Skógfell og advarte om økt fare for vulkanutbrudd. Ett minutt senere, klokka 20.23, startet utbruddet, ifølge Ruv.

Bjarki Kaldalóns Fris ved Islands meteorologiske institutt sier til Ruv at det på nåværende tidspunkt er vanskelig å anslå størrelsen på utbruddet, og at vulkaneksperter må fly over området i helikopter for å vurdere omfanget.

Evakuert igjen

Småbyen Grindavik ligger på halvøya Reykjanes sørvest på Island, og det har vært en rekke vulkanutbrudd i området de siste månedene. De om lag 4000 innbyggerne i Grindavik har blitt evakuert flere ganger, senest i begynnelsen av februar.

Da mistet også 20.000 husstander fjernvarmen da lava ødela veier og varmtvannsledninger. Under et utbrudd i januar brant et hus i Grindavik ned til grunnen på grunn av brennhet lava.

I midten av februar besluttet myndighetene at folk kunne flytte hjem igjen, men kun på egen risiko. Lørdag kveld blir de få innbyggerne som valgte å flytte tilbake, evakuert nok en gang.

Også turistattraksjonen Den blå lagune blir evakuert lørdag kveld.

Keflavik flyplass, som ligger lengst nord på Reykjanes, er ikke påvirket av utbruddet, og flytrafikken går enn så lenge som normalt.

Les også: Spår aktiv vulkanperiode på Island: – Hele byen kan bli flyttet

800 år lang pause

Myndighetene på Island har i flere uker advart om at et utbrudd på Reykjaneshalvøya var nær forestående. Lørdagens utbrudd er det fjerde siden desember og det sjuende siden mars 2021.

Fram til da hadde det ikke vært vulkanutbrudd på Reykjaneshalvøya på 800 år.

Utbruddene på Reykjaneshalvøya er fra såkalte vulkansprekker. De fører normalt ikke til store eksplosjoner eller spredning av store mengder aske i atmosfæren.

Eksperter frykter likevel at utbruddene på Reykjanes kan vare i årtier, og islandske myndigheter har begynt å bygge dikter for å beskytte utsatte bolighus og kritisk infrastruktur.

Les også: Island bygger forsvar for en framtid med mer vulkansk aktivitet


Mer fra Dagsavisen