Verden

Biden: Frihet og demokrati er under angrep

– Hvis noen tror Putin vil stoppe med Ukraina, forsikrer jeg dere om at han ikke vil det, sa president Joe Biden i sin State of the Union-tale.

Av Alexander Vestrum/NTB

Han oppfordrer Kongressen til å støtte hjelpen for å stanse Russland og president Vladimir Putin.

Samtidig anklager han Donald Trump, tidligere president og den sannsynlige motstanderen ved valget i november, for å gi etter for Putin.

Joe Biden sa faktisk aldri Trumps navn én eneste gang under talen, men refererte til ham som «min forgjenger».

«Fire nye år»

Biden holdt talen i Kongressen torsdag kveld. Ankomsten ble noe forsinket av propalestinske demonstranter, og da Biden kom seg inn i salen, brukte han opp mot ti minutter for å komme seg til talerstolen – idet han tok seg tid til å snakke med en rekke politikere på veien.

Normalt er det en mer seremoniell stemning i salen, men i år var det mye mer livlig. «Fire nye år», lød det fra demokratene i salen.

Det har blitt knyttet bekymring til alderen til den 81-årige president, særlig etter at han på kort tid i forrige måned forvekslet døde statsledere med levende to ganger.

Spøkende president

Torsdag var det en engasjert og offensiv president som sto på talerstolen.

– Hvis jeg hadde vært smart, hadde jeg gått hjem nå, spøkte presidenten som innledning på talen.

Han trakk også linje linjene til historien.

– Ikke siden president Lincoln og borgerkrigen har frihet og demokrati vært under angrep her hjemme som i dag. Det som gjør dette øyeblikket unikt, er at frihet og demokrati er under angrep både her hjemme og i utlandet, sa han.

Til stede i Kongressen var også Sveriges statsminister Ulf Kristersson, samme dag som landet ble medlem i Nato. Biden ønsket han velkommen i forsvarsalliansen.

Trump: Medisinene begynner å gi seg

Mens president Joe Biden holdt sin State of the Union-tale, brukte hans sannsynlige valgmotstander Donald Trump sitt eget sosiale medium til å kommentere.

På Truth Social klaget Trump over at Bidens tale ble forsinket.

– De er virkelig seine, veldig respektløst mot landet vårt, kommenterte Trump. Han har tidligere gått ut med skarpe karakterstikker av president Bidens tilstand.

– Medisinene begynner å gi seg, kommenterte Trump underveis i talen – og han bemerket også flere ganger presidentens hosting.

Han svarte også på Bidens utsagn om at Trump ga etter for Putin.

– Putin invaderte Ukraina bare fordi han ikke har respekt for Biden. Det ville aldri ha skjedd under Trump-administrasjonen, og på fire år skjedde det ikke, skriver Trump.

Hovedpunktene i Joe Bidens State of the Union-tale finner du i bunnen av saken.

– Uten gubbemomenter

– En valgkamptale, uten gubbemomenter, sier Chris Galdieri, professor i statsvitenskap ved Saint Anselm College i New Hampshire.

– Det var en meget bra kveld for Biden, sier Galdieri til nyhetsbyrået TT.

Ifølge flere meningsmålinger er mange amerikanere skeptiske til at 81-årige Biden klarer en ny presidentperiode.

– Dette var en opptreden på nivå med hva har gjort før, sier statsviteren.

Han noterte seg blant annet at Biden tok tak i kommentarer fra kongressmedlemmer i salen på direkten – uten å miste tråden i talen på drøyt én time.

Presidenten spøkte også om alderen sin og trakk fra at den gir viktig erfaring.

Les også: USA: Holdt over 100 våpensalg til Israel under radaren

Bekreftet nødhjelpshavn

I talen bekreftet president Biden at USA skal sette opp en nødhjelpshavn ved Gazastripen. Nyhetsbyråene Reuters og AFP meldte tidligere torsdag at disse planene kom til å bli kunngjort i talen.

Formålet er å få større leveranser av mat og medisiner inn i området, hvor den humanitære situasjonen beskrives som katastrofal. Det skal ikke være nødvendig for amerikanske soldater å gå i land på Gazastripen for å få havna på plass.

Les også: Dommer: Trump får ikke utsatt fullbyrdelse av injuriedom på 83 millioner dollar

Les også: Det er ikke bra. Punktum

Les også: Eksperter: Desinformasjon om migrasjon til USA

---

Hovedpunktene i Bidens State of the Union-tale

Innvandring, abort og hans høye alder var blant tingene USAs president Joe Biden tok opp i sin State of the Union-tale natt til fredag norsk tid.

Innvandring

Biden har blitt hardt presset av Republikanerne som mener presidenten gjør for lite for å stoppe innvandring over grensen fra Mexico.

Da Biden begynte å snakke om ulovlig innvandring, ble han avbrutt av Marjorie Taylor Greene, en ytre-høyre republikaner og trofast støttespiller for Donald Trump.

– Det dreier seg om Laken Riley. Si navnet hennes, ropte Greene fra salen.

Riley var en 22 år gammel sykepleierstudent som i januar angivelig ble drept av en ulovlig innvandrer som var på prøveløslatelse.

Biden svarte med å si navnet til Riley og sa at hun var blitt drept av en ulovlig innvandrer, men vektla også at tusenvis blir drept av «lovlige amerikanere» i USA hvert år.

Bidens alder

Amerikanske velgere er stadig mer bekymret for Bidens alder, viser valgmålinger. Skulle han bli gjenvalgt, vil Biden være 86 år når han går av i 2028.

– Jeg vet at det ikke ser slik ut, men jeg har vært her en stund, sa den 81 år gamle presidenten spøkefullt fra talerstolen.

– Når du når min alder, er visse ting tydeligere enn noen gang. Jeg kjenner amerikansk historie, fortsatte Biden.

I slutten av februar hadde Biden sin årlige helsesjekk og ifølge ham selv ble han helt friskmeldt av legene.

Abort

Demokratene ser på abort som en av sine beste saker i kampen mot Trump og Republikanerne til høsten. Temaet ble gitt stor plass i Bidens tale.

– Som amerikanere flest tror jeg at Roe v. Wade var riktig.

Presidenten refererte da til høyesterettsdommen som i 1973 sikret kvinner i USA rett til abort, men som ble opphevet av høyesterett sommeren 2022.

– De som skryter av å ha omgjort Roe vs. Wade, har tydeligvis ingen anelse om kvinnens makt i USA. Herregud, hvilke friheter vil dere ta fra dem neste gang? sa Biden.

Økonomi

Prisveksten og arbeidsmarkedet er ventet å bli en viktig faktor i presidentvalget i høst. I sin State of the Union-tale sa Biden at han arvet en økonomi som var på kanten av stupet.

– Nå er økonomien vår verdens misunnelse! 15 millioner nye jobber på bare tre år – rekord. Arbeidsledigheten er på det laveste i 50 år.

Prisveksten i USA har de siste månedene roet seg, og det har vært positive tegn i økonomien siden sommeren.

Republikanerne og Trump

Det er nå liten tvil om at Trump og Biden skal møte hverandre når det er presidentvalg senere i år.

Biden brukte deler av talen til å snakke om stormingen av Kongressen 6. januar 2021.

– Min forgjenger og noen av dere som er her, prøver å begrave sannheten om 6. januar. Jeg kommer ikke til å gjøre det.

---

Mer fra Dagsavisen