Verden

Navalnyj i tidligere upublisert intervju: – Hvis de dreper meg, endrer det ingenting

Den avdøde russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj sier i et tidligere upublisert intervju at noen andre vil ta hans plass om han skulle bli drept.

– Hvis de dreper meg, endrer det ingenting, sa Navalnyj til Jacques Maire, som den gang var medlem av Europarådets parlamentariske forsamling, i et tidligere upublisert intervju fra desember 2020.

I intervjuutdragene, som denne uken ble publisert av den franske avisen Liberation og kringkasteren LCI, sier Navalnyj at teamet hans vet hva de skal gjøre om han dør, selv om han innrømmer at ting vil bli «vanskeligere» uten ham.

– Det er andre mennesker som står klare til å ta min plass. Det er millioner av mennesker som ikke ønsker å bo i et land der makten ligger i kun én manns hender, sier han.

– De er vant til det

Navalnyj ble intervjuet av Maire 17. desember 2020 i Berlin, like før han returnerte til Russland etter behandling for novitsjok-forgiftning, som han hevdet Kreml sto bak.

Novitsjok har blitt kalt klodens verste nervegift og ble blant annet brukt til å forgifte den russiske avhopperen Sergej Skripal og datteren hans i Salisbury i Storbritannia i 2018. Begge overlevde.

– De vet hvordan de skal jobbe uten meg fordi jeg har tilbrakt så mye tid i fengsel. Så de er vant til det, sier Navalnyj om støttespillerne sine i intervjuet.

– Men det vil selvfølgelig være vanskelig med tanke på moral og motivasjon.

Vil kjempe videre

Opposisjonspolitikeren ble pågrepet og fengslet etter sin retur til Russland i januar 2021. Russiske myndigheter sa 16. februar at Navalnyj hadde dødd plutselig i fengsel.

Hans støttespillere hevder 47-åringen ble drept av myndighetene, muligens med den samme novitsjok-nervegiften han tidligere ble utsatt for.

Navalnyjs kone Julia har sagt at hun vil fortsette å kjempe for ektemannens sak.

Les også: Putins «spionsjef» kaller utspill om Ukraina «ekstremt farlig»

Les også: Eksperter: Desinformasjon om migrasjon til USA har som mål å svekke Ukraina-støtten

Les også: USA: Holdt over 100 våpensalg til Israel under radaren

Mer fra Dagsavisen